‘Sanayici’ kapsamına giren bilişimci ‘patent yasası’ bekliyor
Sanayi Sicili Kanunu'ndaki 'sanayici' tanımının yeniden yapılarak, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelerin de bu kanun kapsamına alınmasının yankıları sürerken, bu doğrultuda atılan adımların hız kesmeden devam etmesini isteyen sektör temsilcileri, öncelikle patent yasası bekliyor.
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Sanayi Sicili Kanunu’ndaki “sanayici” tanımı yeniden yapılarak, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu kanun kapsamına alınmıştı.
Bilişim Sektörü İş Adamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, alınan kararın bilişim sektörü açısından çok önemli bir kırılma noktası olduğunu belirterek, “Maalesef kanun tek başına bir şey ifade etmiyor. Yanında yönetmeliklerinin ve tamamlanan kanunlarının mutlaka çıkması gerekiyor. ‘Sanayici’ tanımı içine alınmamız ilk adım olarak görülebilir. Yapılması gereken daha birçok iş var” dedi. Bu konuda sektörün en acil ihtiyacının patent ile ilgili olduğunun altını çizen Akın, “Patent Kanunu’nun mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Zaten Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri budur. Bilişimciler ve yazılımcılar ‘sanayici’ kapsamına alındığına göre, ürettikleri ürünler de sanayi ürünüdür. Bu durumda bu ürünleri telif hakları kanunuyla koruyamazsınız. Sanayi mallarının korunduğu gibi patentlerle korunması gerekiyor. Zaten bu nedenle çok fazla şey kaybediyoruz. Hızlı bir şekilde patent kanununda değişiklik yapılıp, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelerin ürünleri de patentle koruma altına alınmalıdır. Bu sağlanması halinde çok ciddi bir adım daha atılmış olacaktır. Kopyalama, çalma gibi sıkıntıların önüne geçilecektir” şeklinde konuştu.
“Yeşil pasaportta ihracat sınırı kaldırılmalı”
Bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelerden ihracat oranlarını artırmalarının beklendiğine işaret eden Osman Akın, bu noktada da bazı düzenlemeler beklediklerini dile getirdi. “Diğer sanayicilerle aynı potada, aynı kriterlerle yeşil pasaport almamalıyız” ifadesini kullanan Akın, “Bilişimde ve yazılımda ihracat rakamları diğer sanayilerdeki kadar yüksek olmayabiliyor. Bu sebeple ihracat sınırının sektörümüz açısından kaldırılması gerekiyor” dedi.