Sanayici vergi affından rahatsız

Vergi affının alışkanlık ve zafiyete neden olduğunu söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan, vergi affının toplumda rahatsızlık yarattığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Nasıl olsa bir gün af çıkacak beklentisi, bu konuda bir alışkanlık ve zafiyet doğuruyor. Vergisini disiplinli bir şekilde ödeyen mükelleflere takdir-ödüllendirme sistemi uygulansın” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, bugün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımı ile gerçekleştirildi. Sanayi ve ekonomi ile ilgili güncel konuların ele alındığı toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye sanayisinin sorunlarına yönelik çözüm arayışında Maliye Bakanlığı ile iş dünyasının sinerji yaratmasının önemine dikkat çekerek “Maliye politikalarında, sanayicilerin vizyonuna yönelik olarak belirlenmesi açısından masada yer almamız gerekiyor” dedi.

Konuşmasının başında Dünya ve Türkiye’de piyasaların durumunu değerlendiren Bahçıvan, Avrupa Merkez Bankası’nın son kararları arasında gelişmekte olan ülkeler üzerinde en etkili olacak gelişmenin faiz indirilmesi olduğunu, artan göreli faiz farklarından dolayı Türkiye gibi ülkelere sermaye akımlarının hızlanabileceğini, ancak TL’nin aşırı değer kazanmasının makro dengeler açısından pek arzu edilmediğini dile getirdi. Bahçıvan, FED’in faiz artırımının, Türkiye’de Avrupa Merkez Bankası kararlarından çok daha etkili olacağını da kaydetti.

Türkiye’de Merkez Bankası’nın ise haziran ayı toplantısında faiz indirmeyi sürdürmesinin olasılık olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, “Bizim isteğimiz, ihracata ve yerli malı kullanımına destek olan rekabetçi bir kurdur. Sağlıklı kur, ithalatın önünü kesecek, yerli ara malı üretimini destekleyecek ve ülkemizin yıllardır önemli risklerinden biri olan cari açığın azalmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Vergi affı zafiyete neden oluyor

Konuşmasında vergi affı düzenlemesine de değinen Bahçıvan, “Vergi affı müessesesi, toplumsal vicdan açısından giderek rahatsızlık yaratıyor. Bu uygulamalar, sektörler ve firmalar arasında haksız rekabet yaratmanın yanı sıra, vergisini zamanında ödemeyenlerde nasıl olsa bir gün af çıkacak beklentisi yaratarak bu konuda bir alışkanlığın ve zafiyetin doğmasına neden oluyor. Eğer vergi affından vazgeçilmeyecekse, yıllardan beri bu sorumluluğunu disiplinli bir şekilde uygulayan vergi mükelleflerine de takdir-ödüllendirme sistemi uygulanması gerektiğine inanıyoruz” dedi. 

Damga Vergisi’nin kaldırılmasını talep etti

Sanayicilerin rekabet gücünü azaltan KKDF uygulamasının ve peşin ödenen KDV oranlarının düşürülmesinin Maliye Bakanlığı tarafından çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Bahçıvan, aynı şekilde demode olan Damga Vergisi’nin kaldırılmasını da talep etti.

"Performans sistemi hem maliyeyi hem de reel sektörünü rahatlatacak"

Sanayinin rekabetçi yapısının korunması için firmaların performanslarına göre reyting uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Bahçıvan, şunları söyledi: “Mükellefiyetini zamanında yerine getirenlerle bunu yapmayanlar arasında ayrımı esas alan bir uygulamaya vakit kaybetmeksizin geçilmelidir. Mükellefin kredibilitesinin devlet tarafından değer ifade etmesini istiyoruz. Performans sisteminin hem maliyeyi hem de reel sektörümüzü rahatlatacağına inanıyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir