Sanayicilerden 'sanayi üretimi' değerlendirmesi

Haziran ayına ilişkin sanayi üretimi verisini değerlendiren İSO Başkanı Bahçıvan ve Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orakçıoğlu, veride iyileşme görüldüğünü ve bunun büyümeye pozitif yansıyacağı görüşlerini paylaştılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haziranda yıllık bazda yüzde 4.2 artması beklenen sanayi üretimi, yüzde 3.4 arttı. Arındırılmamış verilere göre ise yüzde 1.4 artması beklenen endeks yüzde 3.6 düştü. Veriler analist beklentisinin altında olmasına karşın sanayici bu verileri pozitif yönde yorumluyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi üretiminde genele yayılan bir iyileşme görülürken, özellikle sermaye (yatırım) malı imalatında yüzde 11,4'lük güçlü bir artış olmasının dikkati çekici olduğunu bildirdi.

Bahçıvan, sanayi üretim endeksine yönelik yaptığı yazılı açıklamada, veriler takvim etkisinden arındırıldığında sanayi sektörü üretiminin haziranda yıllık yüzde 3,4 büyüme kaydettiğini dile getirdi.

Sanayi üretiminde genele yayılan bir iyileşme görülürken, özellikle sermaye (yatırım) malı imalatında yüzde 11,4'lük güçlü bir artış olmasının dikkati çekici olduğunu vurgulayan Bahçıvan, "Yine sanayi sektörünün en büyük bölümünü oluşturan imalat sanayiinde haziran ayı üretimi, takvim etkisinden arındırılmış verilerle yıllık yüzde 3,8 artış göstermiştir." ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, bu veriler ışığında ilk çeyrekte yüzde 2,1 olan sanayi üretimi büyümesinin, ikinci çeyrekte yüzde 4,5'e yükseldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bütün bu verileri İSO'nun öncü göstergelerinden biri olan PMI'ın temmuz sonuçları ile birlikte değerlendirdiğimizde, bu yıl reel sektöre yönelik mali teşviklerin yanı sıra ihracattaki artışın güçlü desteğiyle ekonomik aktivite genişlemeye devam diyor diyebiliriz. Yılın ilk yarısında ekonomiye en güçlü katkıyı sunan sanayi sektörünün, 3. çeyreğe de güçlü bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. Bütün bu veriler bize, sanayimizin büyümeye ilk çeyrekteki gibi güçlü destek vermeyi sürdürdüğünü gösterirken, sanayi üretimi kaynaklı büyümenin Türkiye ekonomisinin genel büyümesine nitelik ve değer olarak da pozitif katkı yapacağına inancımızı ifade etmek istiyorum."

Sanayi üretimi, haziranda beklentinin altındaSanayi üretimi, haziranda beklentinin altında

'Bu yılın ilk altı ayında olumlu gelişmeler var'

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise "2016 yılından daha iyi bir yıl geçirdiğimiz ortada. Bu yılın ilk altı ayında olumlu gelişmeler var. Bunun en büyük nedeni hükumetimizin aldığı önlemler." ifadelerini kullandı.

Özellikle istihdam, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOBİ'lere yönelik sağlanan desteklerin piyasaya yansımasının olumlu olduğunu gördüklerini belirten Orakçıoğlu, sanayi üretimindeki artışın büyümeye olumlu katkısı olacağını düşündüğünü, yüzde 5,5-6 arası büyüme gerçekleşeceğini öngördüğünü bildirdi.

Orakçıoğlu, ihracatın baz etkisini de unutmamak gerektiğini vurgulayarak, konuyla ilgili şu görüşlerini de paylaştı:

"Biz de Orka Holding markalarımızla ihracatta yüzde 100 artış gerçekleştireceğiz. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın'ın da çok doğru bir tanımlaması söz konusu; AB'nin 10 yılda gerçekleştirmek istediğini ülke olarak 6 ayda gerçekleştirdik."