Sanayide 6 ayın en düşük artışı!

Temmuz ayında yüzde 3.3 artması beklenen sanayi üretimi yüzde 0.3 artış gösterdi. Böylece sanayi üretimi 6 ayın en düşük artışını kaydetmiş oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 arttı. Beklenti yüzde 3,3 artış yönündeydi.Böylece sanayi üretimi 6 ayın en düşük artışını kaydetmiş oldu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1.5 azaldı. Arındırılmamış sanayi üretimi de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 arttı. 

TÜİK, temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,1 arttı.

87-002.jpg

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 0,3 arttı

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,0 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,4 arttı.

En yüksek azalış dayanıklı tüketim malı imalatında 

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 11,3 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 24,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 13,2 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 8,8 ile tütün ürünleri imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış en yüksek artış ağaç ve mantar ürünlerinde

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 4,5 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 4,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 4,0 ile giyim eşyalarının imalatı takip etti.