Sandalda dondurma satarak başladı, şimdi Ortadoğu’ya açılıyor

Makedonya göçmeni Zeynel Usta’nın Yeniköy’de, sandalda dondurma satarak temellerini attığı ‘Zeynel’, şube sayısını 35’e çıkarmak istiyor. Bir hedefi daha var; Ortadoğu’ya açılmak!..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

İSTANBUL - Zeynel, yalılara sandalda dondurma satarak başlamış. O dönem ‘Zeynel Muhallebicisi” olarak bilinen marka, döneminin ilgi çeken girişimlerinden biri olmuş. Makedonyalı Zeynel Usta’nın kurduğu marka kuşaktan kuşağa bugüne geldi. Şimdi yeni bir sahibi var. Şirketin yüzde 85’i Bir-Tat’ın kurucularından Nizameddin İren’e ait. İren, “Var olan nostaljiyi kullanıp, modernize ederek yaymaya çalışacağız. Konsept zaten çok güzel” dedi. Hedefi öncelikle İstanbul!.. İstanbul’da en az 35 şubenin olması gerektiğini düşünüyor. Ankara’ya açılan ve Ankara’da hızla büyüyen markanın önümüzdeki dönem odağında aynı hızı İstanbul’da da yakalamak var.

Zeynel, Ankara’da tavuk yemekleriyle de hizmet veriyor. Bu yüzden adı “Zeynel Çilli” olan zincir, yeni dönemde “Zeynel 1925” marka adıyla yayılacak. Sadece Ankara ve İstanbul’da toplam 22 restorana sahip olan Zeynel’in patronu Nizameddin İren, “Gelecek yıl sadece İstanbul’da 3 yeni şube açacağız. İşi istediğimiz düzende götürmek için imalat kurmamız gerekiyor. Bu da diğer yerlere açılmak anlamında çok kolay değil. Bizim ürünlerimiz bozulur. Bir ürüne katkı maddesi koyarak 15-20 gün dayansın istemiyoruz. Anadolu’nun birçok yerinden buraya da gelin diye talepler var ama gittiğimiz yerde imalat kurmamız gerektiği için olumlu yanıt veremiyoruz” diye konuştu.

Yurtdışında hedef Ortadoğu

Marka önümüzdeki dönem için yurtdışına açılma planları da yapıyor. Öncelikli hedef ise Ortadoğu. Özellikle Katar ya da Dubai. Ancak tüm bu planlardan önce “Osmanlı mutfağını inceleyip, yeni bir tatlı çıkarabilir miyiz diye Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz” diyen İren, “Farklı bir çizgi yakalamak istiyoruz. Var olan ürünleri geliştirdiğinizde ve onlarla az da olsa oynadığınızda o zaman müşteri bu gelişimleri izliyor, hoşuna gidiyor. Yeniliği de yama gibi değil, kökenine bağlı kalarak yapmalısınız” yorumunu yaptı.

‘Tatlıcıdan şaşmak istemiyoruz’

Yılı 30 milyon TL ciroyla kapatacaklarını söyleyen İren, prensipleriyle ilgili şöyle dedi: “Zincir tatlıcılarda her yerde aynı ürünü göremezsiniz. Çok farklılıkları vardır. Sadece sütlü tatlıyla yola çıkanlar, başka başlıklar altında da hizmet vermeye başladı. Bu adımların çoğunun altında maliyet hesaplarının tutmaması yatıyor. Ciro yetmeyince çözüm bu. O yüzden hızlı büyümek istemiyoruz. Aldığımız çok sayıda franchise teklifini bu yüzden kabul etmiyoruz.”

Japon ortak 10 milyon euro ile yatırıma geliyor

İren, Zeynel’le yurtiçinde ve yurtdışında büyüme planlarının yanı sıra kendi aile şirketinde de büyümeyi hedefliyor. Yakın zamanda Japon bir ortakla masaya oturmaya hazırlandıklarını belirten İren, “Bitkisel şanti üretiyoruz. Ortak bir şey yapabilir miyiz diye Türkiye’ye görüşmelere geldiler. Bu ay tekrar gelecekler. Burada bir yatırım yapmayı düşünüyorlar ve Japonya’dan sonra ikinci yatırımları Türkiye olacak. Yaklaşık 10 milyon euro’luk bir yatırım yapacaklar” dedi. 

Kilolarca kazandibi aldığı Zeynel’e ev ziyaretinde ortak oldu

1925’te Zeynel Usta’nın süt, şeker, salep, yumurta ile yaptığı dondurmayı sandalda satarak başladığı işi ikinci kuşak şubeleşmeyle sürdürmüş. İlk şube İstinye’de açılmış. Özellikle üçüncü kuşağında devreye girmesinin ardından Moda, Yeniköy, Caddebostan ve Çiftehavuzlar’da yeni şubeler de bunu takip etmiş. Ancak büyümeyle birlikte lezzetin aynı standartta kalmayacağından korkulduğu için büyüme konusunda biraz çekimser kalınmış. Bu düşünceyi ise Moda’da oturan annesini ziyaret ettiği sırada Zeynel’in kazandibini tadan ve her gelişinde kilolarca kazandibi alarak Ankara’ya dönen Nizameddin İren değiştirmiş. O dönem Ankara’nın en büyük süt ve süt ürünleri markası Bir-Tat’ın kurucularından olan Nizameddin İren, Zeynel’in bir şubesini de Ankara’da açma teklifinde bulunmuş. Bu teklifi kabul edilmiş ve 1999 yılında İren markaya ortak olmuş. Şu anda şirketin başında üçüncü kuşaktan Gürdal Bölükbaşı ile Nizameddin İren  bulunuyor.

Kendi markası Bir-Tat’ı Danone’ye sattı ama memnun değil!

40 yıllık yoğurt ayran markası olan Bir - Tat’ı Danone’ye sattıklarını belirten Nizameddin İren  “Ortaklık diye başladık ama sonra iş satışa döndü. Danone’ye 1999 yılında sattık.Satarak başka iş kollarını görüp, hem kendimi hem de yaptığım işleri geliştirme imkanı buldum. Zeynel’le de tanışma fırsatım oldu” dedi. Geçtiğimiz yılları değerlendirdiğinde markanın doğru kullanılmadığını söyleyen İnan, “Şimdi baktığımda markayı iyi kullanamadıklarını düşünüyorum. Ankaralılar diyor ki ‘Bir - Tat’ şimdi gelsin, tekrar raflarda yerini alır’. Fransa’dakilerin iddiası damak tadını değiştirmekti. Teknoloji gelişti şimdi herkes aynı üretimi yapabiliyor, onlar da artık ellerini kaldırdılar. Onlar da artık ellerinden çıkarmaya çalışırlarsa çok şaşırtıcı olmaz” yorumunu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir