Saniyede 1 milyon emir gönderen fonlar yolda!

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, borsanın 2015'in ortasında 'yeni teknoloji'ye kavuşacağını belirterek, "Bu tarihle birlikte büyük kurumsal fonlar Türkiye'ye gelecek. Ön anlaşmalarını yaptılar; sistemin devreye girmesini bekliyorlar" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT

 

BURSA – Nasdaq ile yapılan stratejik ortaklık anlaşması çerçevesinde teknolojik alt yapının iyileşeceğini hatırlatan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, bu sayede 2015 ortasına doğru uluslararası çok büyük kurumsal fonların Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Türkiye'ye şu ana kadar tamamen teknik nedenlerden ötürü yatırım yapamamış kurumsal fonların, Türkiye'ye gelmek için ön anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Turhan, "Bizim borsamızda işlem hızı ve emir işleme kapasitesi yeterli değil. Yabancı saniyede 1 milyon emir göndermek istiyor. Bizde sistemin sanayide işleyebildiği emir miktarı 5 bin.  Nasdaq ile yapılan stratejik ortalık anlaşması çerçevesinde teknolojik alt yapı iyileşeceği için hem emir işlem kapasitemiz hem emir verme süremiz iyileşecek. Bu teknolojik alt yapı, bugüne kadar Türkiye'ye yatırım yapamamış, büyük kurumsal fonların Türkiye'ye gelmesini mümkün kılıyor" dedi.

Büyük fonlar gelmek için ön anlaşmalarını yaptı

Fonların isimlerini veremeyeceğini söyleyen Turhan, "Büyük miktarlı kurumsal yatırım fonlar. Amerika kıtasından, Avrupa kıtasından, Uzakdoğu'dan.. Ön anlaşmalarını yaptılar. Sistemin devreye girmesini bekliyorlar" dedi.

Sistemin ne zaman işleyeceği sorusu üzerine, "3 Nisan'da veri merkezinin açılışı yapılacak. İlk defa yatırım kuruluşları, bilgi işlem sistemlerini borsanın içine yerleştirecekler. 2015 ilk çeyreğinde de Nasdaq'ın alım-satım sistemi pay piyasaları teste açılacak, ondan sonra da 3-6 ay içinde hayata geçirilecek" diye konuştu.

İşlem hacmi konusunda kesin bir oran veremeyeceğini belirten İbrahim Turhan, "Kesin bir oran vermek mümkün değil. Şu ana kadar tamamen teknik nedenlerden ötürü yatırım yapamış kurumsal fonların yatırım yapabileceği bir ortamdan bahsediyoruz. Bu bir seviye sıçramasıdır. Paradigma değişiyor" dedi.

Twetter'ın kapatılması  

Turhan, Twetter'ın kapatılmasının yabancı yatırımcı algısını nasıl etkileyeceği sorusuna, "Kesin bir yargıda bulunmaya imkan yok. Ama Türkiye'ye yatırım yapan sermaye piyasası fonları, öncelikle ülkenin orta ve uzun vadeli temel dinamiklerine odaklanırlar. Türkiye'nin de orta ve uzun vadeli dinamiklerinin olumlu olduğu konusunda fikir birliği var dünyada."