Satın Alma Yöneticileri Endeksi geriledi

HSBC tarafından yayınlanan Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ekim ayında 52.8 puan geriledi Eylül ayında endeks 53.3 değerini almıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

.

İSTANBUL - HSBC Bank'ın, Markit işbirliği ile gelişmekte olan piyasalara dair hazırladığı "Satın-Alma Yönetici Endeksi"nin (PMI) önceki aya göre 0,5 puan düştüğü bildirildi.

"Satın-Alma Yönetici Endeksi"nin Ekim Ayı Raporuna göre, ekim ayında 52,8 puan olan ortalama endeks, bir önceki ayın 53,3 puanına nazaran hafif bir düşüşün meydana geldiğini gösterdi.

Bu oranın Türk imalat sanayisindeki görünümün üst üste altı aydır düzeldiğini gösterdiği ifade edilen raporda, büyüme hızının güçlü ve geçmiş ortalamalara kıyasla hızlı gerçekleştiği belirtildi.

İmalatçıların ekim ayı boyunca yeni sipariş miktarlarının, ekonomik şartlardaki düzelmeyle birlikte önemli oranda arttığı vurgulanan raporda, yeni siparişlerdeki artış hızının son üç aydaki en iyi seviyesine ulaştığı ve serinin geçmiş ortalamasının oldukça üzerinde kaldığı kaydedildi.

Yeni ihracat siparişlerinin ise eylül ayından beri hız kazanarak ay boyunca önemli oranlarda arttığı, ihracat siparişlerindeki artışın ekim ayında alınan toplam yeni sipariş hacmine önemli ölçüde destek verdiği bildirildi.

Giderek artmakta olan yeni siparişlerin, üretimi de canlandırdığının altı çizilen raporda, Türk imalatçıların üretimdeki artışı desteklemek için istihdam seviyeleri ve satın alma faaliyetlerini artırdıkları ifade edildi.

Ekimde, bildirilen daha yavaş üretim miktarının büyümesine paralel olarak istihdam ve satın alma faaliyetlerinde artış hızının da daha önceki ayların biraz gerisinde kaldığı belirtildi.

Ekim ayında yeni mamul stoklarının eylül ayındakine kıyasla daha büyük bir hızla tüketildiği bildirilen raporda, mamul mal stoklarının önemli ölçüde düştüğü ve bu durumun ekim ayında bazı imalatçıların siparişleri karşılamak için kaynaklardan yararlandıklarını ortaya koyduğu kaydedildi.

Ortalama tedarikçi performansının ekim ayında iyileşme gösterdiğine işaret edilen raporda, ekim ayında biriken siparişlerde az da olsa bir artış meydana gelirken, 22 aylık düşüş döneminin sona erdiği ifade edildi.

Bu durumun ay boyunca üretim kapasitesinin tam olarak kullanıldığını gösterdiği dile getirilen açıklamada, Türk imalatçıların ekim ayında artmaya devam eden ham madde maliyetleriyle birlikte girdi fiyatlarında bariz bir yükseliş bildirdikleri anlatıldı,nakliye maliyetleri ve elverişsiz döviz kuru değişimlerinin de firmaların maliyet yükünü artırdığı belirtildi.

Nihai ürün fiyatlarının eylüle göre genelde değişmeyerek, Türk imalat sanayisinde kar marjı baskısının devam etmekte olduğunu gösterdiği vurgulanan raporda, PMI'ın ekim ayında Türk imalat sektörünün üst üste altı aydır büyüdüğünü gösterdiği bildirildi.

HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Dr Murat Ülgen, son PMI araştırma bulguları hakkında yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

"Türkiye imalat sanayinde son beş aydır gözlenen iyileşme ekim ayında da devam etti. İmalat sanayinin büyüme hızı ise temmuz ayından beri biraz geriliyor. Üretim hacmindeki büyüme, eylül ayının biraz gerisinde kalmakla birlikte gene oldukça güçlü seyretti. Diğer yandan, ihracat siparişlerindeki artış hızı, serinin yayınlanmaya başladığından beri en yüksek seviyesine çok yaklaştı. Yeni mamul ve nihai ürün stoklarından gözlenen azalışlar, imalat sanayinde üretim hacminin artırılmasından ziyade var olan kaynakların kullanılması eğilimini teyit etti.

Bu arada biriken siparişler az da olsa 23 ay sonra ilk defa artış gösterdi. İmalat sanayinde istihdam olanakları beşinci ayda da iyileşmeye devam ederken, düzelme hızı son iki aydır bir miktar gerileme gösteriyor. İmalatçıların girdi maliyetleri, kısmen artan ham madde fiyatları ve taşıma maliyetlerinden kaynaklandığı belirtilen nedenlerden ötürü yüksek hızda artmaya devam ediyor. Fakat nihai ürün fiyatlarının neredeyse değişmemesi üreticilerin kar marjlarındaki daralmanın devamına işaret ediyor."