Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan 2 milyar TL'lik Ar-Ge projesi

Savunma Sanayii Başkanlığı'nın yürüttüğü AR-GE proje portföyünün 2 milyar TL düzeyinde olduğu öğrenildi. (Mehmet Kaya)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

Türkiye'nin en fazla AR-GE yatırımı yapan sektörü durumundaki savunma sanayiinde, sadece Savunma Sanayii Başkanlığı'nın yürüttüğü AR-GE proje portföyünün 2 milyar TL düzeyinde olduğu öğrenildi.

Başkanlık bünyesinde 72'den fazla yürürlüğe girmiş proje bulunuyor. AR-GE projeleri, malzemeden alt sistemlere kadar geniş bir alanda teknoloji kazanımına yönelik ve Türkiye'nin kritik ürünlerdeki bağımsızlığını sağlama hedefli olarak planlandı.

Savunma Sanayii Başkanlığı verilerine göre savunma-havacılık sektöründe çalışan 44 binden fazla kişinin 10.3 bin kişisi AR-GE personeli niteliğinde bulunuyor. Sektörün toplam AR-GE yatırımı ise 2017'de yıllık 1 milyar 237 milyon TL'ye ulaştı.

Çeşitli kaynaklara göre Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda hali hazırda kompozit, nadir toprak elementleri ve refrakter grubu metaller, sensör teknolojileri paneli, eklemeli imalat yol haritası başlıkları altında çeşitli projeler geliştirilmiş durumda. 2019 yılı içinde ise grafen malzeme, enerji malzemeler ve KBRN (Kimyasal Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer tehditten korunma) teknolojileri, siber güvenlik teknolojileri, sensör teknolojileri alanlarında yeni proje alanları belirlenecek.

Yeni projeler imzalandı

Bu arada, Savunma Sanayii Başkanlığı 2 Ocak günü 10 yeni AR-GE projesinin sözleşmesini imzaladı. Bu kapsamda Alüminyum Yeni Nesil Alaşım Geliştirilmesi (Ayna), Duyarsız Yemleme Şarjı Geliştirme (Duyem), Düşük Frekans Aktif Sonar Sistem i Geliştirilmesi (Düfas), Sıcak Şekillendirme İle Multifazlı Çelik Geliştirme (Hançer), Twt İçin Yüksek Voltaj Güç Kaynağı Geliştirilmesi (Kudret), Stirling Soğutuculara Yönelik Kalıcı Mıknatıs Neodyum (Ndfeb) Geliştirilmesi (Mıknatıs), Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (Nar), Nükleer Radyasyon Tehdidine Karşı Yerli Algılayıcı Ve Tespit Sistemi Geliştirilmesi (Radat), Yürüyen Dalga Tüp Mikrodalga Güç Yükselteci Geliştirilmesi (Seyyah), Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor Projesi (Y3) sözleşmeleri 15 yüklenici-alt yüklenici ile imzalanarak yürürlüğe girdi.

Projeler kapsamında, havacılık malzemelerinden, zırh çeliği için gerekli malzemelere, kızılötesi algılama teknolojilerine kadar savunma platform, sistem ve alt sistemlerinde kullanılan çoğu teknolojinin kazanılması ve yerli olarak üretilmesi amaçlanıyor.