Sebze ve meyve denetim noktaları kurulacak

Sebze ve meyve ticaretine yönelik belediyeler tarafından kurulacak kontrol ve denetim noktalarına ilişkin esaslar belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının, Kontrol ve Denetim Noktalarının Kurulmasına ve İşletilmesine İlişkin Usul Esaslar Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, belediyelerce kurulacak kontrol ve denetim noktalarının, il ve ilçe merkezlerinin giriş ve çıkışları ile şehirlerarası yollarda bulunmasına ve buraların trafik düzenini ve güvenliğini olumsuz etkilemeyecek konumda ve yapıda olmasına dikkat edilecek.

Kontrol ve denetim noktaları, mevcut güzergah üzerinde yol kenarı denetim yetkisi bulunan diğer kurumların denetim noktalarına uygun bir uzaklıkta olmak ve nakil vasıtalarının, can ve mal güvenliğini riske atmadan durabileceği ya da giriş ve çıkış yapabileceği şekilde, bu noktalarda görev yapacak personelin ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmak suretiyle tesis edilecek. 

Bu noktalarda gerekli her türlü teknik donanım, araç, gereç ve demirbaşlar belediyeler tarafından karşılanacak.

Belediyelerce kurulmuş ya da kurulacak kontrol ve denetim noktaları diğer kurumlarla yapılacak protokoller kapsamında ortak denetim noktası olarak kullanılabilecek.

Kontrol ve denetim noktalarındaki denetimler hal yöneticisi ya da hal zabıtası ve/veya hal yöneticisince görevlendirilen diğer personelce yerine getirilecek.

Yeterli düzeyde denetim

Sebze ve meyve toptan ticaretinde, şehirlerarası mal taşımacılığı süreklilik gösterdiğinden, sebze ve meyve sezonu dikkate alınmak suretiyle yeterli düzeyde denetim yapılabilecek şekilde personel planlaması yapılacak.

Kontrol ve denetim noktalarında durdurulan araçlarda yüklü bulunan sebze ve meyvelerin, sisteme bildirilip bildirilmediği sistem üzerinden alınan künye belgelerinin kontrolü ile tespit edilecek.