Şeker Fabrikaları parça parça satılacak

Komisyon, Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin grup olarak değil teker teker satılmasını tavsiye etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) A.Ş'nin 2007 yılı hesapları TBMM KİT Komisyonunda ibra edildi.

Komisyon, "kriz nedeniyle grup halinde özelleştirilmesi zor olan şeker fabrikalarının teker teker satışa çıkarılması ve fabrikaların teknik eleman ihtiyacının karşılanması için özel düzenleme yapılması" yönünde tavsiye kararı da aldı.

Komisyonunda konuşan TÜRKŞEKER Genel Müdürü Azmi Aksu, TÜRKŞEKER'in bugüne kadar üstlendiği sosyal sorumluluğu, dünya ve Türkiye'de yaşanan rekabet ortamında artık sürdürmesinin mümkün olmadığını belirterek, rekabet gücünün  artırılması için sektörde özelleştirmenin zorunluluğuna işaret etti. İşçi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle sektörde rekabet etmekte zorlandıklarını anlatan Aksu, maliyeti düşük, verimi yüksek 12 fabrikanın çalıştırılması, diğerlerinin kapatılması halinde, daha yüksek karla üretimlerini sürdürmelerinin mümkün olduğunu açıkladı.

Kurumun özelleştirme kapsamı ve programında bulunduğu için fabrikalarda denetim elemanı ve teknik eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirten Aksu, üretimin devamı için özellikle yeni teknik eleman almalarının zorunlu olduğunu vurguladı.

Pancar üretiminin devamı ve ihracatçının desteklenmesi için şekerli mamul ihracatçılarına uluslararası piyasa fiyatından şeker sattıklarını bu nedenle geçen yıl 153 milyon lira zarar ettiklerini açıklayan Aksu, bu zararın Hazine tarafından karşılanması girişimlerinden de sonuç alamadıklarını söyledi.

Fabrikaların satışı önergesi

Komisyonda, TÜRKŞEKER'in şekerli mamul ihracatçılarına uluslararası piyasa fiyatından şeker satışı nedeniyle zarar etmesi ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi tartışıldı.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, TÜRKŞEKER'in zarar etme pahasına ihracatçılara düşük fiyattan şeker satışını eleştirdi ve bu zararın bedelini bütün vatandaşların üstlendiğini söyledi. Kriz nedeniyle şeker fabrikalarının grup halinde, 4-5 fabrikanın bir arada satışının zor olduğunu belirten Berber, en azandan karlı fabrikaların satışı için fabrikaların teker teker satışa çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Daha sonra Recai Berber öncülüğünde bir grup komisyon üyesi tarafından hazırlanan, "kriz nedeniyle grup halinde özelleştirilmesi zor olan şeker fabrikalarının teker teker satışa çıkarılması için ÖYK'ya tavsiyede bulunulması" ve "üretimin devamı açısından fabrikalara teknik eleman alımının sağlanması için ÖİB tarafından özel düzenleme yapılmasına" ilişkin önerge kabul edildi.