Sektörler güvenlerini kaybediyor

Türkiye'de sektörel güven endekslerinin mart ayında değer kaybettiği gözlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına Sektörel Güven Endekslerini yayımladı. Türkiye'de sektörel güven endekslerinde değer kaybı dikkat çekti.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi martta yüzde 1,7 azaldı. Bu yılın şubat ayında 102,9 olan hizmet sektörü güven endeksi 101,1'e geriledi. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son 3 aylık dönemde iş durumu değerlendirmesindeki yüzde 1,9'luk ve son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep değerlendirmesindeki yüzde 1,6'lık ve gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisindeki 1,7'lik kötüleşmeden kaynaklandı.

Perakendede güven azaldı

Mart ayında mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 azaldı. Şubat ayında 103,6 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 101,6 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki azalış, son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar değerlendirmesindeki yüzde 1,9'luk, mevcut mal stok seviyesi alt endeksindeki yüzde 2'lik ve gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksindeki yüzde 1,8'lik kötüleşmeden kaynaklandı.

İnşaat sektörü güven endeksi azaldı

Martta inşaat sektörü güven endeksi yüzde 4,1 azaldı. Bu yılın şubat ayında 81,5 olan inşaat sektörü güven endeksi 78,2 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endekslerindeki kötüleşmeden kaynaklandı. Söz konusu endeksler şubat ayına göre sırasıyla yüzde 4,4 ve yüzde 3,9 düştü.