”Selzedeleri yalnız bırakmayacağız”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında selden doğan zararın ele alınacağını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İstanbul'da meydana gelen selden doğan zararların telafisine ilişkin olarak, "Şunu rahatça ifade edebiliriz ki İstanbul'da bu zararı gören arkadaşlarımız yalnız bırakılmayacaktır." açıklamasında bulundu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Bakan Ergün'ü ziyaret ederek, kentte meydana gelen selden doğan zarara ilişkin bir rapor sundu.

Burada yaptığı konuşmada, felaketi, "Akıl alır gibi değil. Nasıl böyle bir felaket oldu ve 30'a yakın insanımızı kaybediyoruz. Bu ibretlik bir olay. Olayın şokunu atlatamadık. İnsanlar bu oldu mu gerçekten diye düşünüyor" şeklinde değerlendiren Ergün, ortaya çıkan tablonun sadece İstanbul için değil tüm bölgeler için "birçok şeyin yeniden düşünülmesi gerektiğini" gösterdiğini söyledi.

Bakan Ergün, imar uygulamaları, yerleşim planları, alt yapılar, sanayinin kurulacağı yerler, ticaret yapılacak bölgeler, binaların pozisyonu ve derelerle olan mesafesinin yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında selden doğan zararın ele alınacağını ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

"Vergi ertelemesinden kredi ertelemesine, yeni kredi imkanlarından, kayıpların imkanlar ölçüsünde karşılanmasına kadar bütün başlıkları birden değerlendirmek ve bu başlıklardan hangisini hızlı şekilde harekete geçirebilirize bakmamız lazım."

"Somut adımlar için hasar tespit edilmeli"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sanayi Bakanı, "bugünkü Bakanlar Kurulu'ndan somut kararlar çıkıp çıkmayacağına" ilişkin soru üzerine, hasar tespit raporlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.

"Bütün kayıpların, hasarların somut bir yere oturması icap ediyor" diyen Ergün, şunları kaydetti:

"Valilikte yapılan çalışmaları da birlikte değerlendirmek lazım. Eğer afet kapsamında bir değerlendirme yapacaksak; buradaki sanayicimizin ve tüccarımızın mevcut vergi borçlarının ertelenmesi, yeni kredi imkanlarının ortaya çıkması, sigorta primlerinin ertelenmesi gibi bazı tabloları değerlendirme imkanımız olacaktır. Ama bunu hasarın boyutuna göre değerlendirmek lazım.

Hasar tespit raporlarını bir bütün halinde görerek somut adımların boyutunu ortaya koyma imkanı vardır. Ama şunu rahatça ifade edebiliriz ki İstanbul'da bu zararı gören arkadaşlarımız yalnız bırakılmayacaktır. (bunun etkileriyle tek başınıza boğuşun) denilmeyecektir. Eminim alınacak tedbirlerle bir nebze de olsa arkadaşlarımızın bundan sonraki işlerinin toparlanmasına katkı sağlanacaktır."

Bakan Ergün, İstanbul'da sanayinin il dışına çıkarılmasıyla ilgili soruya karşılık olarak da İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bu konuda bir çalışması olduğunu ifade etti.

Hangi tür sanayilerin İstanbul içinde ve yakın çevresinde yer alması, hangi tür sanayilerin havza bazında değerlendirilmesi gerektiği üzerinde durulduğunu anlatan Ergün, "İstanbul'dan Trakya istikametine, Çanakkale-Balıkesir istikametine, Bursa-Bilecik istikametine, Kocaeli-Sakarya-Düzce-Kastamonu istikametine yeni bir planlamayla bir değerlendirme içinde olunacak" dedi.

Çalışmanın henüz netleşmediğini ancak genel kanaatin İstanbul'a taşıyamayacağı kadar yük yüklendiği yönünde olduğunu belirten Ergün, "Bu yükler dağıtılmalı, paylaşılmalı ve bu yine İstanbulla entegre bir yapı olmalı. Bir havza planlaması düşünülüyor" diye konuştu.

Nihat Ergün, selden doğan zararın rakamsal boyutuyla ilgili olarak da tüm çalışmalar bitmeden net bir rakam telaffuz etmenin yanlış olacağını söyledi.

İTO Başkanı Yalçıntaş'ın ilk etapta yaptığı çalışmada 90-100 milyon dolarlık bir rakamın ortaya konduğunu hatırlatan Ergün, gerçekte zararın bu rakamın çok üstünde de olabileceğini belirtti ve "ayrıntılı raporlar çıktığında bunu ne kadar üstündedir onu da orada göreceğiz" dedi.