”Sermaye piyasalarının yerine başka bir sistem tahayyül edilemiyor”

TSPAKB Başkanı Öztangut, Davos Zirvesi'nde tartışılan konuları değerlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, uzun vadeli fon arz ve talebinin buluştuğu sermaye piyasalarının yerini alabilecek başka bir sistem tahayyül edilemediğini bildirdi.

TSPAKB'nin aylık yayını "Sermaye Piyasasında Gündem"in Şubat 2009 sayısında Davos Zirvesi'nde tartışılan konuları değerlendiren Öztangut, 2008 yılı sonunda daha da derinleşen global finansal krizin, dünya gündemindeki yerini korumaya devam ettiğini belirtti.

Öztangut, dünyadaki ortak gündem konusu kriz olunca bu yıl Davos Zirvesi'nin de odak noktasının "Kriz Sonrası Dünyanın Biçimlendirilmesi" olarak belirlendiğini, dünyanın önde gelen siyaset ve iş dünyası temsilcilerinin buluştuğu Davos'ta krize yol açan nedenler ile yeni kurulacak finansal sisteme ilişkin önerilerin tartışıldığını anımsattı.

Davos'ta üzerinde önemle durulan konuların başında uluslararası işbirliğinin geldiğini, hem ticaret, hem de finansal alanda korumacı politikaların tehlikelerine dikkat çekilirken, küresel işbirliği için yeni bir yapısal çerçeve belirlemek üzere fikir alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Öztangut, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in BM nezdinde bir ekonomi konseyi kurulması önerisini getirirken, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'ın yeni bir Bretton Woods anlaşmasına ihtiyaç duyulduğunu belirttiğini kaydetti. Öztangut, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

"Uluslararası çevrelerden birçok katılımcının bulunduğu bu platformda biz de çeşitli temaslar kurarak görüşlerimizi ifade etme imkanı bulduk. Bir süredir Davos da dahil çeşitli platformlarda yaşanan krizin boyutları, sebepleri, sonuçları farklı açılardan ele alınıyor. Ancak, her şeye rağmen uzun vadeli fon arz ve talebinin buluştuğu sermaye piyasalarının yerini alabilecek başka bir sistem tahayyül edilemiyor. Bu çerçevede, bizim de sermaye piyasamızı sağlıklı bir şekilde büyütmek ve reel sektör ile kamunun sermaye piyasasından faydalanmasını kolaylaştırmak için çalışmalarımıza devam etmemiz önemli.

Bu kapsamda Hazine, borçlanma tabanını genişletmek amacıyla geçtiğimiz ay içinde bazı KİT'lerin gelirlerine endeksli senetler çıkardı. Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu da, yeni düzenlemelerle, mevzuatımızda varantları ve altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıklarını tanımladı. Sermaye piyasamızın daha sağlıklı işlemesini temin edecek bir diğer değişiklik ise Türk Ticaret Kanunu'nda yaşanıyor." Nevzat Öztangut, TSPAKB'ın gerek yurt içinde, gerekse dışında Türkiye sermaye piyasasının tanıtılmasına büyük önem verdiğini kaydetti.