SGK 2013 yılında ilaç için 16 milyar TL kaynak ayırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
Mehmet KAYA
 
ANKARA - Bu yılın sonunda biten ilaç global bütçe uygulamasının yeni dönemde uygulanmasına yönelik ilk veriler ortaya çıktı. SGK'nın 2013'te ilaç harcaması için 15.7 milyar TL düzeyinde bütçe ayırdığı ve her yıl için yüzde 7'ler dolayında artış öngördüğü öğrenildi. Gelecek üç yıllık dönemde de artışın bu seviyelerde olması bekleniyor. 
 
DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkanı Güldem Berkman, kararın yüzde 7-8 dolayında ilaç harcama büyüklüğünü öngörmesini olumlu bulduklarını ancak iki noktada beklentilerinin karşılanmadığını vurguladı. 
Yeni bütçenin, geçmişte sektörün yaşadığı kayıpları gidermediğini söyleyen Berkman, "Yıllık yüzde 7-8 harcama büyümesine dönerken geçen süreçte kaybettiğimiz birçok şey var. Bu ayrılan bütçe onları yerine koymamıza imkan sağlamayacak.
 
Kaybettiklerimiz nelerdir, birincisi kur farkı. Biz hala ilaç için 1.95 (euro) kur uyguluyoruz. Bunun 2.3 (euro) seviyesine gelmesi gerekiyor. Bu fiyatlamada yüzde 20 bir artış anlamına geliyor ki ayrılan 15.7 milyar TL ile bunun karşılanmadığını görüyoruz. Bu bütçe içinde mümkün değil" dedi. Bütçe büyüklüğünün yeni ilaçlara yönelik iskontoların devam edeceğini de gösterdiğini belirten Berkman, "Yeni ilaçlara ilişkin olarak devletimiz yüzde 41 ilave iskonto uyguluyor.

Biz bu ilave iskontolar gündeme geldiğinde geçici olacağını düşünüyorduk, yeni dönemde daha rasyonel bir indirim uygulanır diye bekliyorduk ancak gördük ki bu bütçe iskontolar konusunda bir düzenlemeyi öngörmüyor" diye konuştu. Güldem Berkman, global bütçe uygulamasına yönelik olarak yeni bir görüşme sürecinin de gündemde olmadığını kaydetti.  
 
SGK ile ilaç sektörü temsilcileri, global bütçe uygulamasının miktar ve yöntem dahil değişmesine yönelik olarak bu yılın ortalarında bir dizi görüşme yapmıştı.
 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir