SGK 2018 açığı, 15 milyar 712 milyon TL

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, SGK’nın 2018’de iyi bir performans gösterdiğini ve gelirlerinin giderini karşılama oranının yüzde 95,5’e yükseldiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, 2018 açığının GSYH’nin (Yeni Ekonomi Programı yıl sonu GSYH gerçekleşme tahmini) yüzde 0,42’si seviyesinde olduğunu da açıkladı.

YEP’de yıl sonu cari GSYH 3 trilyon 741 milyon TL olarak tahmin edilmişti. Buna göre SGK’nın yıl sonu açığı 15 milyar 712 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Bütçede ise yıl sonu açığı 34 milyar 45 milyon TL olarak öngörülmüştü. SGK yıl sonu açık tahmininin oldukça altında bir açık geçekleşti.

Selçuk, SGK’nın açığının öngörülerin altında olduğunu vurgulayarak, “Prim gelirlerinin emekli aylıkları ve sağlık giderlerini karşılama oranı yani aktif-pasif oranı da 2002’de yüzde 61’den 2018’de yüzde 76’ya yükseldi. Bu rakamlara baktığımız zaman Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinin gerçek olmadığı aşikar. SGK’nin aktüeryal açıdan son 15 yılın en iyi durumunda olduğunu görüyoruz” dedi. Selçuk, SGK açığının da son 10 yılın en iyi rakamı olduğunu hatırlattı.

Süresiz nafaka

Selçuk, kamuoyunda “emeklilikte yaşa takılanlar” olarak adlandırılan, emeklilikte prim ve yıl süresini doldurup yaş dolmasını bekleyenlere yönelik düzenleme olup-olmayacağına ilişkin bir soruya da “Cumhurbaşkanımız da açıkladı, gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında” yanıtını verdi. Türk hukukunda, boşanan eşlerin diğerine evlenmediği sürece nafaka ödemesi şeklindeki yapının değiştirilmesi talepleriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Selçuk, “Tüm tarafların geniş katılımıyla çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda tüm tarafları dinledik. Değişik unsurları da dikkate alarak, mağduriyetlerin kaldırılması, aynı zamanda yapılacak yeni bir düzenlemeyle de yeni mağduriyetlerin oluşmamasını hedefliyoruz. Adalet Bakanlığı’yla beraber bu konuda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Süresiz nafaka konusunda hiçbir tarafı mağdur etmeyen iyi bir sonuca erişeceğimize inanıyorum” diye konuştu.