SGK'dan denetim öncesi son uyarı

SGK, firmalarının yaptığı yanlışlıkları yerinde denetlemek üzere önümüzdeki günlerde sahaya inecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ankara İl Müdürlüğü, özel ve üniversite hastaneleri, tıp merkezleri, eczane ve optik firmalarının yaptığı yanlışlıkları yerinde denetlemek ve yanlışlıkların tekrarlanmaması için bilgilendirmede bulunmak üzere önümüzdeki günlerde sahaya inecek.

SGK Ankara İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, müdürlük, SGK'ya fatura edilen sağlık harcamalarının doğruluğunu tespit etmek, yanlışlıkları belirlemek ve yanlışlar hakkında yerinde bilgilendirme yapmak için önümüzdeki günlerde denetime başlayacak.

Ankara, Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Karabük ve Bolu'da yapılacak denetimlerde, toplam 281 hastane ve tıp merkezi ile 3 bin 100 eczane ve optik firması incelenecek.

SGK Ankara İl Müdürlüğü yetkilileri, yapılacak denetimler ve fatura düzenlemedeki usul hataları konusunda bilgilendirmede bulunmak amacıyla özel ve üniversite hastaneleri ile tıp merkezlerinin yetkilileri ile bir araya geldi.

SGK Ankara İl Müdürü Ali Pekten, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 75. Yıl Konferans Salonu'ndaki toplantıda yaptığı konuşmada, kuruma teslim edilen faturaların incelenmesi sonucunda bazı ödemelerde kesintilere gidildiğini söyledi.

Yapılan araştırmada bu kesintilerin yüzde 80'inin mevzuatta yer alan şekli, diğer kısımların ise tıbbi konulardan kaynaklandığını tespit ettiklerini bildiren Pekten, yüksek miktarlardaki şekil kesintilerini azaltmak için il müdürlüğü olarak hastanelere eğitim verdiklerini belirtti.

Ayrıca önümüzdeki günlerde yapılacak denetimler öncesinde hastane yetkililerini bilgilendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Pekten, şunları kaydetti:

''Denetime çıkmadan önce meselenin ciddiyetini ve detayını anlatarak sağlık hizmet sunucularımızın kendilerine çeki düzen vermelerini istiyoruz. Çünkü denetimlerin sonucunda yüksek para cezası kesmek veya hastaneleri kapatmak istemiyoruz. Kapatmak kolay olandır ve çözüm değildir. Kapatılan bir hastanede cezalandırılan sadece hastane sahipleri değil, aynı zamanda hizmet alan vatandaşlarımızdır. Bu doğrultuda, yanlış yapanların, düzgün çalışan hastane ve tıp merkezleri arasında barındırılmaması adına ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Bu toplantı bir fırsat olarak değerlendirilmeli ve denetim öncesinde sizlere gösterdiğimiz bu anlayışın gereği yapılmalıdır. Yarın ağır yaptırımlar ile karşılaştığınızda sızlanmaya hakkınız kalmayacaktır.''

Yüksek maliyetli tedavi faturalarına yönelik denetimler yapacakları bilgisini veren Pekten, ''Maalesef bazı yapılmayan tedaviler yapılmış gibi gösterilmektedir. Bunun önlenmesi için de gerektiğinde bizzat hastaların evine gidilecek ve bu tedavilerin yapılıp yapılmadığı sorulacak. Bazı hastanelerimiz çalıştırdığı işçilerin kimlik bilgileri üzerinden seri olarak tedavi giderleri faturalandırmakta. Bu şekilde çalışanların ücretleri bedavaya getirilmektedir. Bunun gibi birçok konuda altyapı çalışmalarımızı yaptık ve denetimlere hazırız'' şeklinde konuştu.