SGK'nın pahalı ilaç teminine son veren işlemi durduruldu

Danıştay, 'pahalı ilaç ve reçetelerin eczanlerden dönüşümlü olarak karşılanması' uygulamasına son veren SGK işleminin yürütmesini durdurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Danıştay 10. Dairesi, "Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol'de yer alan, 'yaşamsal öneme sahip, pahalı ilaç ve reçetelerin eczanlerden dönüşümlü olarak karşılanması' uygulamasına 15 Kasım 2008'den itibaren son veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işleminin yürütmesini durdurdu.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Birlik ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 9 Temmuz 2008'de imzalanan "Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol"ün 3.7. maddesinde sayılan ilaç ve reçetelerin eczaneler arasında paylaştırılması yönündeki uygulamaya 15 Kasım 2008'den itibaren son verilmesine ve sözü edilen maddenin protokolden çıkarılmasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Davayla ilgili ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 10. Dairesi, söz konusu işlemin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Kararın gerekçesinde, taraflar arasında imzalanan Protokolün 3.7. maddesindeki kuralın, 19 Ocak 2009'da taraflar arasında imzalanan aynı adlı protokolde de yer aldığı hatırlatıldı. Bu kuralın uygulanıp uygulanmayacağının, dava konusu işleme karşı açılan davanın sonucuna göre belirleneceğinin kurala bağlandığı ifade edildi.

Kararda, eczacıların meslek örgütü ve yasa gereği bütün kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla protokol yapmaya yetkili TEB ile yine yasa gereği sağlık hizmeti sunucularıyla sözleşme veya protokol yapmak suretiyle sağlık hizmeti satın alan davalı kurum arasında yapılacak protokolün, her iki tarafın tabi olduğu mevzuat hükümlerine uygun olması gerektiği belirtildi.

"Yolsuzlukları önlemek"

Kurumun bedelini ödeyerek sözleşme veya protokol yoluyla sağlık hizmeti satın aldığı kişi ve kuruluşlara, hukuka uygun olmak şartıyla bir takım yükümlülükler getirmek suretiyle kurumun menfaatini koruyucu tedbirleri almasına hukuki bir engel bulunmadığı vurgulanan kararda, protokolün diğer tarafı TEB'in de eczacıların birbirleriyle ve hastayla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, üyelerinin maddi ve manevi hak ve menfaatlerini, hastanın ve devletin menfaatini de gözetmek suretiyle korumasına yasal bir engel olmadığı kaydedildi.

SGK'nın savunmasında, Rekabet Kurumunun SGK'ya bildirdiği görüş doğrultusunda protokolün 3.7. maddesinin, 15 Kasım 2008'den geçerli olmak üzere protokol metninden çıkarıldığı ve bu tarih itibariyle uygulanmasına son verildiğinin belirtildiği kaydedildi.