SHGM, 12 ülke ile anlaşma imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA - Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), 5. Havacılık Müzakereleri Konferansı'nda yeni anlaşmalara imza attı.

SHGM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) öncülüğünde her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen ve ikincisi 2009 yılında İstanbul'da düzenlenen konferansa bu yıl Cidde ev sahipliği yaptı.

62 ülkenin sivil havacılık yetkililerinin yanısıra ICAO, IATA, Avrupa Komisyonu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen konferansa Türkiye'yi temsilen Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi başkanlığındaki heyet katıldı.

Açılışı Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Prens Fahad Al-Abdullah Al-Saud tarafından yapılan konferansta, uluslararası sivil havacılık politikası için gelecekteki fırsatlar, tehditler, liberalizasyon, ICAO'nun rolü, politikaları ve eylem planları, havacılık endüstrisinin beklentileri, bölgesel perspektifler ve deneyimler konu başlıkları üzerinde oturumlar gerçekleştirildi.

Katılımcı ülkeler arasında ikili havacılık müzakerelerinin de yapıldığı ICAN 2012 Konferansı'nda, Türk heyetine başkanlık eden Ekşi, 24 ülke ile görüşme yaptı ve 12 ülke ile anlaşma imzaladı.

Yurt dışında 9 yeni nokta oluşturuldu

Konferans kapsamında daha önce Türkiye'nin anlaşma imzalamadığı Uruguay, Seyşeller ve Brunei Sultanlığı ile ikili hava ulaştırma anlaşması imzalandı. Böylelikle Asya, Afrika ve Amerika kıtalarından birer ülkeyle ilk defa hava ulaştırma anlaşması yapan Türkiye'nin dünya genelinde havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısı 143'e yükseldi.

Uruguay ile yapılan ikili havacılık anlaşması ile 6 noktaya haftada 21 frekans yolcu seferi yapılmasına imkan sağlanırken, Brunei Sultanlığı ile yapılan anlaşma kapsamında ise 2 noktaya 14 frekans yolcu seferi yapılaması kararı alındı. Uruguay ve Brunei Sultanlığı ile yapılan müzakerelerde frekans kısıtlaması olmaksızın kargo seferi yapılması konusunda da mutabık kalınarak anlaşmaya eklendi. Seyşeller ile yapılan ikili havacılık anlaşmasına göre de, 1 noktaya haftada 3 yolcu ve 2 kargo seferi yapılmasına karar verildi.

Yeni imzalanan bu anlaşmaların yanı sıra, mevcut anlaşmaları revize eden anlaşmalarla birlikte ileri bir tarihte imza edilmek üzere çok sayıda anlaşma için mutabakat sağlandı. Irak ile yapılan müzakerelerin ardındın imzalanan toplantı tutanağı ile, Nevruz ve Aşure günlerinde kısıtlama olmaksızın Bağdat ve Necef'e 'charter' seferler yapılabileceği hususunda anlaşıldı.

Çin ile yapılan müzakerelerde kısıtlanan kargo seferlerinin bundan sonra 14 frekans olarak yapılabileceği hususunda anlaşmaya varılırken, Umman Sultanlığı ile Bahreyn ara noktalı uçuşların frekans sayısı da 4'ten 14'e çıkarıldı. Kamboçya ve Gine ile yapılan müzakerelerde 2013 yılının ilk aylarında anlaşmaların imzalanması konusundaki mutabakata varılırken, Avusturya ve İsviçre ile de toplantı tutanağı imzalandı.

Türkiye'nin hedefinde dünyayı saracak bir uçuş ağı var

Açıklamaya göre, 1-4 Mayıs 2013 tarihlerinde İzmir'de düzenlenecek Türkiye-Amerika Konferansı'ndan sonra Türkiye'nin anlaşma imzaladığı ülke sayısının 155'in üzerine çıkarılması planlanıyor.

ICAO üyesi 192 ülke içinde anlaşma yapılan ülke sayısı bakımından yüzde 75 oranına ulaşarak önemli bir başarıya imza atan Türkiye, 2013 yılı içinde bu oranı yüzde 80'in üzerine çıkarmayı ve önümüzdeki yıllarda da tüm dünyayı saracak bir uçuş ağının altyapısını oluşturmayı hedefliyor.