Sıcak parada rekor kazanç

Küresel kriz nedeniyle kimsenin elinde tutmak istemediği sıcak para, Türkiye’de hâlâ cazibesini koruyor. Dışarıdan döviz getirip, İMKB’de yatırım yapanlar son 5 ayda dolar bazında yüzde 101.5 kazançlı çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Naki BAKIR

İSTANBUL - Krizin aşılması için piyasaya bol miktarda para sürülmesi ve faizlerin düşmesi, sıcak paranın cazibesini bir anda ortadan kaldırdı. Bankalar bile elindeki parayı güvenli bir yerde tutmak için neredeyse üste para verecek hale geldi. Bunun ilk örneği mevduat faizini yüzde eksi 0.25’e çeken İsveç’te yaşanıyor. İsveç bankaları parasını Merkez Bankası’na yatırmak için üste para veriyor. Ancak dünyada bütün ezberleri bozan kriz, “sıcak para” için Türkiye’de bildiğini okumaya devam ediyor.

Risk alıp, elindeki sıcak parayla Türkiye’de yatırım yapanlar, bu işten oldukça kazançlı çıkıyor. Son 5 ayda dışarıdan döviz getirip, İMKB’ye girenlerin dolar bazında elde ettikleri getiri yüzde 101.5 oldu. Bu cazip getirinin de etkisiyle İMKB’ye yabancı girişinde artış başladı. Küresel likiditenin yeniden bollaşmasına paralel olarak sıcak para girişinin daha da hızlanabileceği belirtiliyor. Bu süreçte Türkiye’de risk alanlar kazanırken, Türkiye yüksek getiriyi ihraç etmeyi sürdürüyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde