Şimşek: Zorunlu BES'in geliri bankalara yatırılacak

Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu BES'ten elde edilen gelirin bankalara bir yıl ve daha fazlası için mevduat olarak yatırılacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası kuruluşu IFC'nin İstanbul'daki toplantısında ekonomi gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin kısa vadede en önemli gündeminin anayasa değişikliği olduğunu söyleyen Şimşek, "Anayasa değişikliğinden sonra Türkiye'nin hızla normal gündemine döneceğini, mevcut OHAL'in geride kalacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Şimşek, "Sıkıntıların ve yapısal sorunların farkındayız, aslında çözümlerde belli. Çok kapsamlı bir yapısal reform gündemimiz var, 2016'da bir miktar ilerleme sağladık ama yapacağımız çok şey var. Uluslararası toplumla ilişkilerimizi daha da iyileştirmemiz lazım, Avrupa ile entegrasyonu çok daha etkin bir şekilde geliştirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

'AB ile hacmi 300 milyar dolara çıkarabiliriz'

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi bence Türkiye'ye muazzam bir şekilde değer katar" diyen Şimşek, "Sanayi ürünlerine ilaveten, tarım, hizmetler ve kamu alımlarını da içerecek şekilde kapsamlı bir anlaşmayı uygulamaya koyablirsek, bu hem Avrupa için hem Türkiye için kazan-kazan senaryosu olur. Bunu yapabilirsek AB ile ticaret hacmimizi 300 milyar dolara çıkarabiliriz. Tarım sektöründe çok önemli bir potansiyelimiz var" dedi.

Şimşek, "Körfez ile serbest ticaret anlaşması üzerine çalışıyoruz. Bizim odaklanacağımız husus reel sektörün dış finansman ihtiyacı, mevcut dış borçlarının yönetimi noktasında makro ihtiyati bir çerçevesi orturmak. Hükümet olarak özel sektöre bu konuda nasıl yardımcı olabiliriz, nasıl önlerini açabiliriz, bunları konuşacağız." diye konuştu. 

Zorunlu BES'in geliri bankalara yatırılacak

Yıl başından itibaren kademli olarak başlayan olan otomatik BES'e ilişkin açıklama yapan Mehmet Şimşek, "2017 yılı başından itibaren devreye girecek zorunlu BES'ten elde edeceğimiz geliri bankalara bir yıl ve daha fazla için mevduat olarak yatıracağız. Yine işsizlik fonunun bir kısmı bu şekilde değerlendirilebilir. İşgücü piyasası reformu - kıdem tazminatı dahil olmak üzere- Türkiye için olmazsa olmazımızdır." diye konuştu.