”Sistemde yüzde 10 civarında mevduat kanaması oldu”

TBB Başkanı Özince, Yunan-Türk Bankacılık Forumu'nda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, bankacılık sisteminde yüzde 10 civarında bir "mevduat kanaması" olduğunu belirterek, "Bu da daha ziyade yurt dışındaki sorunlar nedeniyle Türk tasarruf sahiplerinin kaygılanmasından doğdu" dedi.

Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunca düzenlenen "Yunan-Türk Bankacılık Forumu"nda konuşan Özince, mevduatın özel bankalardan kamu bankalarına kaymasına ilişkin bir değerlendirme üzerine, son dönemde Türk bankacılık sisteminden önemli bir mevduat çıkışı olduğunu bildirdi.

Özince, şunları kaydetti:

"Ancak bu mevduatın kamu bankalarından ziyade bir bölümünün yurt dışına gittiğini, bir bölümünün de yastık altına ya da diğer yatırım araçlarına gittiğini zannediyoruz. Bu konuda biz büyük özel Türk sermayeli bankalarla aynı kaygıları duyduk. Sistemde yüzde 10 civarında mevduat kanaması oldu. Bu da daha ziyade yurt dışındaki sorunlar nedeniyle Türk tasarruf sahiplerinin kaygılanmasından doğdu."

Son süreçte kaygıların aksine yabancı sermayeli bankaların Türkiye'deki bankalarının arkasında durma konusunda bir kısım özel Türk bankalarından daha kararlı olduğu görüşünü dile getiren Özince, bu konuda Yunanistan sermayeli bankaların ciddi sermayedar desteği gösterdiğini vurguladı.