Siz de bir denimsever misiniz?

Rahatına düşkünlerin vazgeçilmezi denim kumaş, özellikle tasarımcılara sunduğu avantajların etkisiyle yeniden yükselişte...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

18. yüzyılda çiftçilerin ve kovboyların kullandığı "denim kumaş" daha sonra herkesin en sevdiği giysiler haline dönüştü... Şimdilerde ise yeniden çıkış trendinde... Denim kumaşları, kot kumaşı, blucin kumaşı, ‘jean' kumaşı olarak da tanımlayabiliriz. Çok rakamlara boğmayım sizi ama, Türkiye'de denim kumaş ve aynı zamanda "jean" başta olmak üzere konfeksiyonda hatırı sayılır bir üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli bulunuyor. Türkiye'de çok büyük denim kumaş üreticilerimiz var. Fakat çeşitlenen tasarım, gerek giysi gerekse kumaş anlamında getirilen yenilikler, toplumun tüketim alışkanlıklarındaki değişimler, bırakın ihracatı, Türkiye'ye bile ithalatı beraberinde getirdi.

Rakamlar dikkat çekici

Oysa tasarım ve trendler konusunda çaba göstersek, hem konfeksiyon ihracatımız hem kumaş ihracatımız artarken, ithalatımız da düşecek. Bugün denim giysi ithalatımız yüzde 25 artmış son rakamlara göre... 1,6 milyar dolar ihracatın yanında 211,6 milyon dolar küçük görünse de trend ilginç… Üstelik genel olarak dünyada "casual" trendi denim ve ondan tasarlanmış ürünler için, büyük potansiyele işaret ediyor... İşte bunu aşmanın yolu tasarımı geliştirmek ya da tasarım trendlerine uygun kumaşlara yönelmek... Bu noktada sizi hayatını jean'e adamış, 26 senedir sektörde markalara tasarım, yönetici ve danışman olarak hizmet vermiş ve kendini bir "denim" sever olarak tanıtan Lamia Aylin Çetinkaya ile tanıştırmak istiyorum. Onun Galata'da açtığı ‘Jean Stop' denim giysilerin ve ürünlerin, aksesuarların yer aldığı bir konsept mağaza…

Bir denim konsept mağazası

Sportswear International, Jean Stop Galata'yı "Dünyada en ilham verici bağımsız 10 denim konsept mağazadan biri" seçmiş. Tabii orası sadece bir mağaza değil, pek çok eğitim, seminer de yapılıyor. Denim tasarımlarında inovasyondan ‘jean' sektöründeki akımlara, denim ve jean trendleri, bu konudaki iş modelleri bunun içinde yer alıyor. Dünyada pazarın ve Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli düşündüğünüzde, gerçekte denim ve onun tasarımı için böyle girişimlerin önemi büyük. Tüketici tarafından bakarsanız "A çok güzel bir mağaza." Aylin Çetinkaya'nın kendi hazırladığı jean pantolon ağırlıklı koleksiyonundan önlüğe, yastıktan koltuğa, çantadan deftere, kilime kadar aklınıza gelebilecek her şey denimden. Burası Aylin Çetinkaya danışmanlığında vücudunuza uyacak kalıp ve model fikirleri alıp bu fikirler doğrultusunda size özel jean ürünlerin dikimlerinin de yapıldığı bir atölye aynı zamanda… Hatta tüm denim ve jean ile ilgili kitapların bulunduğu iyi de bir kütüphanesi var. Burada Çağan Irmak'tan Zuhal Olcay'a, Teoman ve Kenan Doğulu'nun sahne kıyafetlerine kadar pek çok kişiye tasarım yapılıyor.

Özgün tasarım çok önemli

Aylin Çetinkaya'nın Vakko'dan başlayan çalışma hayatı Tiff any & Tomato'dan Cross ve Loft'a kadar pek çok yerde devam etmiş. 15 yıldır Hey Tekstil, Jack&Jones, Zara, H&M'e pek çok yere de danışmanlık yapmış. Çetinkaya, "Özgün tasarım ve yenilikçi anlayışın sektörde yerleşmesi gerekiyor. Oysa biz gidip taklit etme kopyalama yolunu tercih ediyoruz. Önce girişimci ve sektör lideri iş adamlarının, sonra tasarımcılarımızın bu anlayışta olması gerekiyor. Türkiye'de bunları yapabilsek önemli bir başarı öyküsü olabiliriz. Çünkü çok iyi üreticilerimiz, alt yapımız var. Denimseverler için yeni denim alışkanlıkları oluşturmanın birinci adımı olarak Jean Stop Galata'yı açtım. Yeni nesil jean dünyasının kodlarını bu mekâna yansıtmaya çalıştım" diyor ve tüm bu yeni nesil jean kodlarını, tüm sektöre yaymak gerektiğini vurguluyor. Bu kadar büyük potansiyelin üzerinde oturuyoruz. Aylin Çetinkaya yeni nesil "Jean" dünyası yıkamadan boyamaya, popüler kültürün getirdiklerine, "jean" ikonlarına, kült tasarımlara hatta çocuklara özel kumaşlara kadar pek çok yeni trendi içerdiğini söylüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir