Sofralık üzümde fiyat arttı

Egeli üzüm üreticilerinin, ürünü sofralık olarak piyasaya sürme yerine kurutmayı tercih etmesi, iç piyasa ve ihracatta fiyatları artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Egeli üzüm üreticilerinin, ürünü sofralık olarak piyasaya sürme yerine kurutmayı tercih etmesi, iç piyasa ve ihracatta fiyatları artırdı. Geçen yılın aynı döneminde 80-90 kuruş olan yaş çekirdeksiz üzümün kilosu 1,5 liradan alıcı buluyor.   

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticinin her yıl milyonlarca liralık ürününü güler yüzlü ve tüccar görünümlü dolandırıcılara kaptırdığını savundu. 

Son yıllarda artan dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarının üreticiyi canından bezdirdiğini belirten Türk, "Geçen yıl sadece Alaşehir'de birçok üretici sattığı ürünün parasını alamadı. Yıllardır aynı durumu yaşayan üretici, bu yıl rekoltenin de düşük olması sebebiyle üzümü kurutmayı tercih ediyor" dedi.  

Geçen yıllarda yaşanan olumsuz gelişmelerin iç piyasada sofralık üzüm arzını azalttığını dile getiren Türk, "Sürekli aynı durumu yaşayan üretici, bu yıl yaşanan don olayı ve dolu yağışı sebebiyle rekoltenin düşük olmasını fırsat bildi. Tok satıcı gibi davranarak, ihracatçıya da iç piyasaya mal veren tüccara da üzüm vermiyor, kurutmayı tercih ediyor. Paraya sıkışmış olanlar yaş olarak satmayı tercih ediyor. Onlar da peşin paraya satıyor" diye konuştu.  

Üreticinin üzümü kurutmayı tercih etmesinin fiyatları da yükselttiğini anlatan Türk, geçen yıl üreticide 80-90 kuruş olan 1 kilo yaş üzümün bu yıl yaklaşık 1,5 liradan alıcı bulduğunu dile getirdi. Kuru üzümün kilogramının 4,2 lira olduğunu belirten Türk, şunları söyledi: 

"Bu kış mevsiminde yaşanan don olayı ve sonrasındaki dolu yağışı rekolteyi olumsuz etkiledi. Geçen yıla göre yüzde 40 düşük bir rekolte var. Kuru üzüm fiyatının 6 liraya yaklaşacağı yönünde bir beklenti oluştu. Böyle olunca 'üretici sofralık olarak vadeli satıp dolandırılacağıma, kuruturum peşin satarım' diyor" 

"Üretici satış yapacağı firmayı bize sorsun" 

Necdet Türk, hasat ettiği ürününü satacak çiftçilerin, mağdur olmamaları için satış yapacağı firma ya da tüccar hakkında kendilerinden bilgi almasını istedi. Alaşehir Ticaret Odası, Alaşehir Ticaret Borsası'ndan bilgi talep edilebileceğine değinen Türk, üreticinin her şeyden önce üzümü peşin satmaya çalışmasını tavsiye etti. 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Görümlü, art niyetli kişilerin suistimalleri nedeniyle üzüm üreticileri ile alıcılar arasında güven kaybının yaşandığını söyledi.  

Ege Bölgesi'nin çekirdeksiz sofralık üzümde (Sultaniye) Türkiye'de tek merkez konumda olduğunu vurgulayan Görümlü, "Üreticiler, tanımadıkları, güven vermeyen firma ve alıcılara mal vermesinler" dedi. 

Adnan Görümlü, şöyle konuştu:  

"Yaklaşık 20 yıldır yaş üzüm ihacatı yapıyorum. Türkiye'de en fazla ihracat yapan ilk 3-4 firma arasında yer alıyorum. Kötü niyetli kişiler sebebiyle piyasada güven kayboldu. Şu anda bu sektörün içinde bulunmaktan sıkıntı duyuyoruz. Geçen yıl 80-90 kuruş olan sofralık üzümü 1,5 liradan alanlar, hala üreticinin parasını ödemedi. Kötü niyetli bu kişiler sebebiyle üreticinin üzümü kurutmayı tercih etmesi fiyatları artırdı."