”Sokaklar ısınmaya başlayacak”

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu Hükümetin toplu iş sözleşme görüşmeleriyle ilgili önerisini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ZONGULDAK - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kamu kesimi toplu iş sözleşme görüşmelerinde Hükümetin birinci ve ikinci altı aylar için yüzde 3, üçüncü ve dördünü altı aylar için yüzde 2.5 önerisiyle ilgili "Sokaklar ısınmaya başlayacak" dedi.

Kumlu, Zonguldak'ta Genel Maden İşçileri Sendikası Şemsi Denizer Konferans Salonu'nda düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri"nde yaptığı konuşmada, sözleşmelerin en kısa zamanda imzalanabilmesinin en önemli gündem maddeleri olduğunu söyledi.

İşçilerde, kamu sözleşmelerinin bağıtlanmasında geç kalındığı yönünde tedirginlikler bulunduğuna dikkati çeken Kumlu, şöyle konuştu:

"Ancak 1989'dan itibaren çerçeve protokol imza tarihlerine bakıldığında haziran, temmuz ve ağustosun ağırlıkta olduğu, hatta kimi dönemlerde imza tarihinin eylüle sarktığı görülecektir. Bize 'Yüzde 20 istiyorsunuz, Hükümet yüzde 3, yüzde 3, yüzde 2.5 ve yüzde 2.5 veriyor, bu ne olacak' diye soruyorlar. Hiçbir şey olmaz, sokaklar ısınmaya başlayacak. Bu ülke bizim. Türkiye'de işsizlik var. İşini kaybedenler var. Üniversite mezunlarının asgari ücretle iş bulduğu zaman mutlu olduğu dönemin yaşandığını da biliyoruz. Yüzde 3'e tamam, ancak Ocak 2009'da aldığım maaşımı Aralık 2009'da aynen istiyorum. Ocakta aldığım bir maaş, temmuzdan itibaren vergiden dolayı yüzde 5.5-6 düşüş gösteriyor."

"Eylemse eylem, grevse grev"

Hiçbir dönemde toplu iş sözleşmelerinde mayıs ya da haziran enflasyonu değerlendirilerek öneride bulunulmadığını, Başbakan'dan enflasyon oranıyla ilgili mutabakat sağlanılmasını istediklerini belirten Mustafa Kumlu, şöyle devam etti:

"Enflasyonda hangi oran esas alınacak, mutabakat sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde bizim yüzde 3, yüzde 3, yüzde 2.5 ve yüzde 2.5'a imza atmamızın mümkün olmayacağını kendileriyle paylaştık. Ümit ediyoruz ki Başbakan ve Hükümet bu işi ciddi anlamda değerlendirir ve o zaman biz de bu sözleşmeyi masa başında bitirmeye özen gösteririz. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek istemiyoruz. Ama mecbur kalırsak sizlerle ne yapacağımıza karar verir ve yürürüz. Hükümetten haber bekliyoruz. Bu haber, kayıplarımızı telafi edecek bir rakam olursa, yani müjdeli bir haber olursa ne ala. Yoksa ne yaparız? Eylemse eylem, grevse grev."

Kıdem tazminatlarıyla ilgili tartışmanın yaşandığına işaret eden Kumlu, "Bu tartışmaların tarafı hiç olmadık, olmayacağız da. Kıdem tazminatlarımıza dokundurtmayız. Bu konuyu hiçbir platformda tartışmıyoruz, tartışmayacağız da. Söylediğimiz şu: Kıdem tazminatımıza dokunanın eli yanar" diye konuştu.