Son 20 ayın en yüksek seviyesinde

Şubat ayına ilişkin açıkladığı dış ticaret istatistiklerini değerlendiren Çağlayan, ihracatın ithalatı karşılama oranının son 20 ayın en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Şubat ayındaki ihracatın ithalatı karşılama oranının son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, dış ticaretteki olumlu gelişmelerin 2012 yılındaki büyümeye de olumlu katkı sağlayacağını kaydetti.

 
Çağlayan, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı bu yılın Şubat ayına ilişkin "Dış Ticaret İstatistikleri" verilerini değerlendirdi.
İhracatın geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 17,1 artarak 11 milyar 777 milyon dolara, ithalatın da aynı dönemde yüzde 1,1 artarak 17 milyar 713 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Çağlayan, dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,4 azalışla 5 milyar 936 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.
 
Şubat ayı ihracat rakamının, "şimdiye kadarki en yüksek Şubat ayı ihracat" rakamı olduğunu kaydeden Çağlayan, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 66,5 olduğunu, bu oranın geçen yılın Şubat ayında yüzde 57,4 olarak belirlendiğini anımsattı.
 
Şubat ayındaki ihracatın ithalatı karşılama oranının son 20 ayın en yüksek seviyesinde olduğunu belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
"Dış ticaretimizdeki olumlu gelişmeler 2012 yılındaki büyümeye de olumlu katkı sağlayacak. İhracat, güçlü performansını arttırarak devam ettirmiştir. Dış dengelerdeki toparlanmanın devam etmesi ihracatımızın artmasını sağlayacak, dış ticaret açığımızda olumlu gelişmeler görülebilecektir."
12 aylık dış ticaret açığında toparlanma görüldüğünü belirten Çağlayan, Şubat ayı itibarıyla 12 aylık dış ticaret açığının 104 milyar dolar olduğunu ifade etti.
Enerji hariç bırakıldığında dış ticaret açığının 55 milyar dolar seviyelerinde olduğunu dile getiren Çağlayan, "Enerji açığımız giderek artmasına rağmen sağlanan iyileşme, enerji dışı ürün gruplarında sağlanan açığın azalmasından kaynaklanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
 
Krize rağmen AB'ye ihracatın artması başarı
Şubat ayında dış ticarette yaşanan olumlu gelişmelerin takvim veya mevsim etkisinden kaynaklanan olumlu gelişmelerin çok ötesinde olduğunu vurgulayan Çağlayan, takvim etkisinden arındırıldığında bile Şubat ayındaki ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 arttığına, ithalatın ise azaldığına işaret etti. Çağlayan, bu durumu "dış ticarette sadece matematiksel bazda değil, reel olarak da olumlu gelişmelerin yaşanmasının göstergesi" olarak niteledi.
 
2011 Şubat ayında yüzde 48,9 olan AB'nin ihracattaki payının, bu yılın Ocak ayında yüzde 41,9'a gerilemesine karşın AB'ye ihracatın geçen yıla göre 12 milyon dolar arttığını hatırlatan Çağlayan, "Diğer Avrupa ülkelerine olan ihracatımız, son 47 ayın en yüksek seviyesindedir. Diğer Avrupa ülkeleri de dikkate alındığında Şubat ayında tüm Avrupa'ya ihracatımız 5 milyar 882 milyon dolardan, 6 milyar 265 milyon dolara yükselmiştir" ifadesini kullandı.
 
Bakan Çağlayan, Türkiye için en önemli pazar AB bölgesinde yaşanan "ekonomik sıkıntılara, artan rekabete ve pazardaki yavaşlamaya" rağmen, AB'ye olan ihracatın az da olsa arttırılmış olmasının büyük başarı olduğunu bildirdi.
 
İhracatçıların diğer pazarlara yaptıkları ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre üçte bir oranında artırmasını "inanılmaz bir başarı" olarak nitelendiren Çağlayan, "Tüm bu başarılara, artan enerji maliyetleri dolayısıyla yükselen maliyetlere rağmen ulaşılabilmesi, başarıyı daha da değerli hale getirmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
 
Son dönemde siyasi gelişmelerin yaşandığı ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatın artmasının, bu ülkelerdeki siyasi düzelmenin yanında ihracatçıların Suriye'ye alternatif pazarlara yönelmesinin göstergesi olduğunu belirten Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:
"İyileşen dış ticaret açığının cari açığa olumlu etki yapmasını bekliyoruz, ancak biz cari açık konusuna uzun vadeli olarak, yapısal çerçeveden bakıyoruz. Cari açığın en önemli belirleyicisi olan dış ticaret açığı konusunda, daha önce beklentileri ifade ettiğim gibi, olumlu yönde bir gelişme devam etmektedir. Ancak, bu durum cari açık konusunda bizi rehavete sürüklemeyecektir. Çünkü biz cari açık konusuna 1 ay, 3 ay gibi kısa vadelerle değil, 3 yıllık, 5 yıllık uzun vadeli bir perspektifle bakıyoruz. Burada önemli olan, kısa vadeli sürdürülebilirliği sağlarken, bir yandan da uzun vadeli yapısal dönüşümleri gerçekleştirmektir.
Biz cari açığı ülkemiz için bir kırılganlık noktası olmaktan çıkarma hedefi için Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere tüm Bakanlıklarımızca koordineli çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."