”Son bir iki yıldır muazzam bir şekilde gelirlerimizden vazgeçtik”
GSO meclis toplantısı, Bakan Şimşek, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Zachau'nun katılımıyla yapıldı
GAZİANTEP - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devletin harcamalarının artırılması durumunda borçlanma ihtiyacının da arttığına, gelirden vazgeçildiğinde de aynı şeyin olacağına dikkati çekerek, "Son bir iki yıldır biz, girişimciler, işadamları, iş-aş üretenler lehine muazzam bir şekilde gelirlerimizden vazgeçtik" dedi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) meclis toplantısı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ulrich Zachau'nun katılımıyla yapıldı.
Şimşek, konuşmasında, Türkiye'nin, rekabet açısından güçlü taraflarından birisinin girişimcilik ruhu olduğunu, girişimciliğin ekonomik büyümenin ve kalkınmanın motoru olduğunu söyledi.
Yeni teşvik sistemi tebliğinin bu hafta sonu veya hafta başında yayımlanacağını bildiren Şimşek, daha önceki konuşmalarında "hiçbir sistemin mükemmel olmadığı, teşvik sistemini daha akılcı ve kapsamlı hale getirmek için çalışmalar yapacaklarını" ifade ettiğini hatırlattı.
Şimşek, "Şu anda gerek bölgesel gerek sektörel ve gerekse Türkiye'nin açıklarını azaltacak büyük yatırımlara yönelik yeni teşvik çerçevesini oturttuk" dedi.
"Kapasitenin korunması için adımlar attık"
Yeni teşvik sistemindeki KDV ve gümrük muafiyeti indirimi, prim desteği, kurumlar vergisi indirimi, faizsiz kredi imkanı, bedava arsa tahsisi unsurlarından bahseden Şimşek, şöyle konuştu:
"Maliye Bakanlığı olarak, buradaki şirketlere ortağız ama 72 milyonun hakkını temsil etmek üzere bir ortaklık söz konusudur. Onun için bu ortaklık güçlü şekilde devam edecek. Biz girişimcilerimizin önünü açacağız, onlar yatırım yapacaklar, risk alacaklar, inşallah kar elde edecekler ama en önemlisi istihdam sağlayacaklar. Bu teşvik sistemi radikal bir teşvik sistemidir."
Sanayicilerin (teşvik yeni yatırımlar için getirildi ama şu anda sıkıntıdayız. Kapasiteyi koruyacak adımlar da atın) şeklindeki söylemlerine değinen Şimşek, "O adımlar zaten atıldı, atılmaya devam ediliyor. Vergi indirimlerinden tutun bir sürü diğer teşviklere kadar, kredi garanti fonuna kadar..." dedi.
Zachau: Hiç endişelenmenize gerek yok
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ulrich Zachau, dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizin etkilerinin dünyanın ve Türkiye'nin her yerinde hissedildiğini belirterek, "Hiç endişelenmenize gerek yok. Özel sektör bu bölgedeki ekonomik kalkınmanın, istihdam yaratmanın önünü açacak ve bunun itici gücü olacak" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı Gaziantep Sanayi Odası'nın meclis toplantısında konuşan Zachau, bugün "Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi"nin açılışını yapacaklarını anımsatarak, 9 ay önce Gaziantep'e geldiğinde bu konuda işbirliği yaptıklarını ve bugün meyvesini topladıklarını söyledi.
Dünya Bankası'nın şeffaflık ve bilgiye herkesin erişimini sağlama politikası olduğunu ifade eden Zachau, açık erişim ile şeffaflık ve hesap verebilme sorumluluğunun gelişeceğini, proje ve programların kalitesinin artacağını, işbirliği platformu oluşacağını anlattı.
"Aman bu devlete harcatmayalım"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, devletin harcamaları artınca borçlanmak zorunda kaldığını ve devlete borç veren bankaların sanayiciye selam vermediğini belirterek, "Aman bu devlete harcatmayalım. Harcamaya kalkarlarsa da harcama diyelim. Zaten para sistemin içinde kalırsa bize gelecek" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı Gaziantep Sanayi Odası meclis toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, Gaziantep'in krizden daha az etkilendiğini ve tüm Türkiye'yi gezerken Gaziantep'in başarısını anlattığını belirterek, "Yatıp kalkıp Gaziantepliler haline şükretsin. Gaziantep krizden niye daha az etkilendi? Birlik ve beraberlikte rahmet ve bereket var, formül bu. Aman nazar değdirmeyin" dedi.
Gaziantep'e müteşebbisin önünü açacak 4 müjdeyle geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Gaziantep'te bugün Kadın Girişimciler Kurulu Ofisi, Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi, Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi ile TOBB ETÜ ve dünya devi Sisko ile gerçekleştirdikleri Girişimcilik Merkezi'nin açılışını yapacaklarını ifade etti.
TOBB'a üye 1 milyon 300 bin üye şirketin sadece yüzde 7'isinin kadın girişimcilerden oluştuğunu ama toplumun yüzde 50'isinin kadın olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Biz elimizdeki çok büyük bir kaynağı israf ediyoruz. Zengin olacaksak bu ancak girişimcilik sayesinde olacak" dedi.
KOBİ'lerin en büyük sorununun finansman olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 3 yıl önce dönemin maliye bakanı ile Gaziantep'e geldiğinde sanayicilere (aman ha şu devlete harcatmayın, harcatırsanız bedeli sizden zamlar ve vergilerle çıkar) dediğini anımsattı. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Para basmayacaklarına göre bunu senden bir türlü alacak, onun için artık biz akıllı olmalıyız, demiştim. Son zamanda harcattık hem de verimsiz... Harcandı, en büyük küçülmeyi yaşadık. Şimdi bunun bedeli bizden çıkıyor."