SPK'dan 3 şirkete 185 bin TL ceza

3 şirkete çeşitli eylemlerinden dolayı 185 bin 406 lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 3 şirkete çeşitli eylemlerinden dolayı 185 bin 406 lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.


SPK'nın haftalık bültenine göre, Kurul, Escort Teknoloji Yatırım AŞ'ye; 2007 yılı mali tablolarında 1 milyon 57 bin 714,57 lira tutarlı alış iadelerinin satış olarak gösterilmesi nedeniyle 11 bin 836 lira, 2008 yılı mali tablolarında 3 milyon 35 bin 590,54 lira tutarlı alış iadelerinin satış olarak gösterilmesi nedeniyle 15 bin lira, 2009 yılı mali tablolarında 1 milyon 298 bin 296,87 lira tutarlı alış iadelerinin satış olarak gösterilmesi nedeniyle de 16 bin 800 lira olmak üzere toplam 43 bin 636 lira idari para cezası verilmesine karar verdi.


Kurul ayrıca, Arena Bilgisayar Sanayi ve Ticaret AŞ'nin diğer ortaklarına ait hisseleri satın almak üzere çağrıda bulunulmaması nedeniyle Redington Turkey Holdings S.a.r.l'ye 123 bin 278 lira, İnfo Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı AŞ'ye ise menkul kıymet yatırım ortaklığı statüsünden çıkılmasına ilişkin hazırlanıp Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) 15 Aralık 2011 tarihinde ilan edilmesi gereken dönüşüm raporunun 23 Ocak 2012 tarihinde ilan edilmesi sebebiyle 18 bin 492 lira idari para cezası verdi.

Yeni faaliyet izinleri

Bu arada, 6 şirketin yeni faaliyet izni için yaptığı başvuruları olumlu karşılayan SPK'nın haftalık bültenine göre, bu şirketler ve faaliyet izinleri şöyle:


"Tera Menkul Değerler AŞ'nin 'Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu İşlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'in ilgili maddesi uyarınca müşterilerden gelen emirlerin doğrudan kabul edilmesi ve/veya gerçekleştirilmesi işlemlerini yapmak üzere, 'Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Faaliyet Yetki Belgesi' alma başvurusu.


Ata Yatırım Menkul Kıymetler AŞ'nin 'Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu İşlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'in ilgili maddesi uyarınca, müşterilerden gelen emirlerin doğrudan kabul edilmesi ve/veya gerçekleştirilmesi işlemlerini yapmak üzere, 'Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Faaliyet Yetki Belgesi' alma başvurusu.
GCM Menkul Kıymetler AŞ'nin, 'Alım Satıma Aracılık Yetki Belgesi', 'Türev Araçların Alım Satımına Aracılık Yetki Belgesi' ve 'Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu İşlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'in ilgili maddesi kapsamında işlem yapmak üzere 'Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Faaliyet Yetki Belgesi' alma başvurusu.


X Trade Brokers Menkul Değerler AŞ'nin, 'Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu İşlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'in ilgili maddesi uyarınca, müşterilerden gelen emirlerin doğrudan kabul edilmesi ve/veya gerçekleştirilmesi işlemlerini yapmak üzere, 'Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Faaliyet Yetki Belgesi' alma başvurusu.
Notus Portföy Yönetimi AŞ'nin faaliyet izni ve portföy yöneticiliği yetki belgesi alma başvurusu."


Öte yandan, Peritus Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ'nin, "Sermaye Piyasası Mevzuatı Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme Hizmeti Verecek Şirketler ile Bu Şirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" çerçevesinde değerleme hizmeti vermek üzere Kurulca listeye alınmasına da karar verildi.

 7 şirketin pay ihracı kayıtta

 
Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları, Zorlu Enerji'nin de aralarında bulunduğu 7 şirketin pay ihracı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kayda alındı.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun Haftalık Bülteni'ne göre, Kurul, Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın iç kaynaklardan 30 milyon liralık, Gediz Ambalaj'ın 5,2 milyon liralık, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nın 940 milyon liralık, Umpaş Holding A.Ş'nin 36 milyon liralık, Sumaş Suni Tahta ve Mobilya Sanayi T.A.Ş'nin 3 milyon liralık, İdaş İstanbul Döşeme Sanayi A.Ş'nin 18 milyon liralık, Zorlu Enerji'nin 218,3 milyon liralık, Sumaş Suni Tahta ve Mobilya'nın 3,2 milyon liralık nakit sermaye artırımını kayda girdi.


HSBC Bank'ın B Tipi Şemsiye Fonu, Yapı Kredi Yatırım'ın A ve B Tipi Şemsiye Fonu'nun ihraç taleplerini olumlu karşılayan Kurul, Gediz Ambalaj'ın 1,5 milyon lira olan kayıtlı sermaye tavanının 15 milyon liraya yükseltilmesi talebini de uygun gördü.


Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş'nin 600 milyon lira tavan ile kayıtlı sermaye sistemine geçiş talebini de olumlu bulan SPK, Akiş Gayrimenkul Yatırım A.Ş'nin 200 milyon lira kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 83 milyon lira çıkarılmış sermayeli ''Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'' unvanlı bir gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşüne ilişkin esas sözleşme değişikliğinin uygun görülmesi talebini de öngörülen şartların yerine getirilmesi kaydıyla olumlu karşıladı.


Kurul, Tera Menkul Değerler ve Halk Yatırım'ın sermaye artırımı, Başkent Menkul Değerler'in pay devri ve sermaye artırımına ilişkin başvurularını da olumlu karşıladı. 4 kuruluşun sermaye sistemine giriş başvuruları ile İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş, Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı ve İnfo Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı'nın kayıtlı sermaye tavan artırım başvurularını da uygun gördü.


SPK, Türk Ekonomi Bankası A.Ş'nin kurucusu olduğu ''A Tipi Varlık Yönetimi Hizmeti Değişken Fonu''nun, ''Türk Ekonomi Bankası A.Ş B Tipi Taktik Dağılım Değişken Fonu''na dönüşümüne ve bu dönüşüm nedeniyle yapılacak olan içtüzük ve izahname değişikliklerine izin verilmesi talebine de uygun görüş verdi.


Bisaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, Karsusan Karadeniz Su Ürünleri Sanayi A.Ş, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş ile Alternatifbank A.Ş menkul kıymet ihracı nedeniyle Kurul'a başvuruda bulunurken, Flap Kongre ve Turizm Hizmetleri A.Ş, Ostim Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş kayıtlı sermaye sistemine geçmek için, Asya Emeklilik ve Hayat A.Ş Muhafazakar Katılım Esnek Emeklilik Yatırım Fonu da emeklilik yatırım fonu payı ihracı için başvuruda bulundu.

 

(AA)