Su ürünleri sektörü, rotasını Afrika’ya çevirdi

Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Afrika’nın en zengin ülkesi konumundaki Güney Afrika’da düzenlenen Africa’s Big Seven 2015 Fuarı’na katılarak Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Güney Afrika’nın, Afrika Kıtası’nın en zengin ülkesi olduğunu ve 52 milyonluk nüfusu ile geniş bir pazar konumunda olduğunu belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkan Yardımcısı Faruk Kemal Babila, bu ülkenin zengin yer altı kaynakları ile siyasi ve ekonomik açıdan istikrarlı ve diğer Afrika ülkelerine açılan kapı özelliği taşıdığını kaydetti.

Güney Afrika’nın bu özelliği ile pazar arayışı içerisinde olan Su ürünleri sektörü için fırsat olarak gördüklerini dile getiren Babila, “Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörlerinden Su ürünleri sektörü, Afrika pazarına açılma kararı almış, ilk olarak Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Angola’da 27-30 Kasım 2014 tarihleri arasında FIP Angola Balıkçılık Fuarı’na katılmıştı. STG gelecek için potansiyel pazar olarak gördüğü Afrika’da ikinci tanıtım faaliyetini ise Güney Afrika'da 21-23 Haziran 2015 tarihlerinde Johannesburg şehrinde bu yıl 12. kez düzenlenen Africa's Big Seven Fuarına katılım sağlayarak gerçekleştirdi. Geçmişte az bir miktarda konserve ihracatı yaptığımız bu ülkeye daha fazla ihracat yapabilmek için pazar olanakları üzerinde araştırma yaptık, ziyaretçilerin ülkemiz su ürünlerine olan ilgilerini tespit ettik. Talep ettikleri ürünlerle iştigal eden firmalarımızın irtibat bilgilerini verdik” diye konuştu.

Türkiye’den 20 firmanın katıltığı Güney Afrika’daki fuara 60 ülkeden katılımcı ve 10 bin ziyaretçi geldiğini aktaran Babila, “350 civarında firmanın stantla katılımı var. Fuar boyunca bu ülke ile ticari lişkilerimizi geliştirmek için yeterli talebin olduğunu gördük. Türkiye’den direk uçuşların da olması ihracatımızın önünü açacak ve Afrika pazarına girişte ülkemiz su ürünleri sektörün büyük avantaj sağlayacaktır. Ayrıca uygun iklimi, kumlu doğal plajları, dağları, doğal parkları, vahşi hayvanları ve ülkede yaygın olarak kullanılan İngilizce dilinin avantajı sayesinde turizm bakımından önemli avantajlara sahip. Turizm sektörü yaklaşık 1 milyon kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam olanağı sağlayor, GSYİH’ye yüzde 8’lik bir katkısı var. Tanıtım Grubu olarak bu avantajı da kullanmak, turistlere Türk balığı yedirmek  istiyoruz” dedi.