Sürdürülebilir büyüme için tasarruf şart

Türk halkının son yıllarda azalan tasarruf eğilimini yeniden artırmayı amaçlayan Akbank, tasarrufları özendirmek için de tasarruf bilincinin gelişmesine somut çözümler sağlayacak ürünler geliştiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Akbank, Türkiye'nin tasarruf açığının giderilmesi amacıyla "Tasarruf Seferberliği" başlattı.
 
Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Tasarruf Seferberliği'ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Hayata geçirecekleri iki ayrı sosyal sorumluluk projesiyle Türk halkının son yıllarda azalan tasarruf eğilimini yeniden artırmayı amaçladıklarını belirten Tözge, "Akbank, aynı zamanda tasarrufları özendirmek için de tasarruf bilincinin gelişmesine somut çözümler sağlayacak çeşitli ürünler geliştiriyor" dedi.
 
Bu kapsamda, cazip getirili mevduat ve yatırım ürünleriyle tasarrufu desteklemeye devam edeceklerini dile getiren Tözge, "Kampanyamız ile Cumhuriyetimizin 100. yılında, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine önemli bir destek vereceğimize inanıyoruz. Ülke olarak bu hedefe ulaşmak için gerekli vizyona, isteğe ve insan kaynağına sahibiz. Bu hedefi yakalamak için verimliliği artırıcı yatırımlar yaparak, yüksek büyüme rakamlarını yakalamamız ve bu yatırımlar için gerekli sermaye birikimini sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.
 
Cari açık, tasarruf ve yatırım dengesizliğinin aynası
Son 20 yılda yurt içi tasarrufların gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 22,4'ünden 2010 yılı itibariyle yüzde 13,6'sına kadar gerilediğine işaret eden Tözge, bu oranın 1980'den beri kaydedilen en düşük oran olduğuna dikkati çekti.
"Cari işlemler açığı, tasarruf ve yatırım dengesizliğinin aynası" diyen Tözge, "Yurt içi tasarruf eğiliminin düşmesi Türkiye'de yapılan yatırımların yabancı kaynaklarla finanse edilmesine yol açıyor, bu nedenle cari işlemler açığı büyüyor ve bu sarmal ülkenin uzun vadeli kredi notu görünümünü olumsuz etkiliyor. Büyümenin finansmanında yurt içi kaynakların payının artması ülke ekonomisinin kırılganlığının azalmasında çok önemli bir role sahip olacak" şeklinde konuştu.
Tözge, IMF'nin 2010 yılı verilerine göre Türkiye'nin yüzde 13,6'lık tasarruf oranının, Çin'in yüzde 53'lük, Hindistan'ın yüzde 34'lük, Güney Kore'nin yüzde 32'lik tasarruf oranlarına göre çok düşük kaldığını vurgulayarak, "Türkiye'nin yıllık yüzde 6 seviyesinde öngördüğümüz büyüme hızının sürdürülebilir olabilmesi ancak yurt içi tasarrufların artırılması ile mümkün olabilecektir" dedi.
 
Tasarruf vizyonu bireyden başlayarak geliştirilecek
Yurt içi tasarruflardaki azalışın en önemli nedeninin, hane halkı tasarruflarındaki düşüş olduğunun altını çizen Tözge, tasarruf konusunda bireyden başlayarak ülkemizin vizyonunu daha sağlıklı hale getirebilmek için çeşitli adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
Tözge, "Biz bankacılık sektörünün kamuoyunda tasarruf algısını kazandıracak, geliştirecek çalışmaları üstlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Akbank olarak, Türkiye'nin 2023 hedeflerine destek olmaya ve çocuklarımıza daha zengin bir ülke bırakmak için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Bu vizyonla yola çıktığımız Tasarruf Seferberliği kampanyamızı tüm toplumumuza, çalışan, üreten herkese yönelik uygulama ve projelerimizle bugün başlatıyoruz" diye konuştu.
 
Hedef kitle kadınlar, küçük esnaf ve tüccar
Tasarruf Seferberliği kampanyası çerçevesinde önümüzdeki günlerde iki ayrı projeye başlayacaklarını kaydeden Tözge, "Yaygın Finansal Okuryazarlık Projesi" ile belirlenen illerde profesyonel eğitmenlerle toplumun geniş bir bölümüne finansal okuryazarlık kazandırmayı, temel finansal kavramlarla tanıştırmayı hedeflediklerini anlattı.
Projenin hedef kitlesinin kadınlar, küçük esnaf ve tüccar olduğunu söyleyen Tözge, proje kapsamında Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi ile birlikte çalışacaklarını da anlattı.
 
Tözge, ikinci projeleri kapsamında da, yüzde 95'i üniversite mezunu Akbanklı gönüllüler ve Özel Sektör Gönüllüleri Derneği ile birlikte, ilköğretim çağındaki öğrencilere bankalar ve finansal ürünler hakkında temel bilgiler vereceklerini kaydetti.
 
Tözge, derslerin ardından Akbank şubelerine cdşf Genel Müdürlük Birimine davet edilecek çocuklara, tasarrufun önemini vurgulamak amacıyla "Uğurböceği Kumbarası" hediye edeceklerini anlattı.
 
Akbank'tan tasarruf için geliştirilmiş özel enstrümanlar
Bir yandan tasarruf bilincini artırıp, geliştirirken bir yandan da bu bilincin hayata geçirilmesini sağlayacak ürünler geliştirdiklerini ifade eden Tözge, "Yaptığımız eğitim projeleriyle tasarruf enstrümanlarına ilişkin farkındalığı artırmayı, tasarrufu yaygınlaştırmayı ve gelişimini hızlandırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, halkımızın tasarruf etmesini kolaylaştıracak Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yanı sıra, Altın Mevduatı, Mevduat Birikim Hesabı, Yatırım Fonları, Vadeli Mevduat ve İnternet Mevduat Hesabı ürünlerimizi ön plana çıkaracağız" diye konuştu.
Basın toplantısının sonunda katılımcılara, öğrencilere tasarruf bilinci kazandırmak amacıyla dağıtılacak "Uğurböceği Kumbarası" hediye edildi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir