”Sürdürülebilir kalkınma için koordineli çalışmamız şart”

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç, ekonomik kalkınmanın tüm dünyaya aynı anda refahı getirmeye yetmediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ekonomik kalkınmanın tüm dünyaya aynı anda refahı getirmeye yetmediğini ifade ederek "Bu nedenle küresel sürdürülebilir kalkınma için koordineli çalışmamız şart" dedi.

Koç Holding'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, İsveç'te düzenlenen ve "Protect, Respect and Remedy" başlıklı sosyal sorumluluk konferansındaki konuşmasında, iş dünyası olarak toplumsal sorunları ve ihtiyaçları görmezden gelme lüksüne sahip olmadıklarını bildirdi.

Vehbi Koç'un, günün şartlarında her şeyi devletten beklemek yerine, elini taşın altına koyduğunu ve toplumsal alanda pek çok hizmet verdiğini anlatan Mustafa Koç, "Vehbi Koç Vakfı'nı kurarak, sosyal sorumluluğu kurumsallaştırdı. Son ekonomik kriz de göstermiştir ki, sadece ekonomik katma değer üretilmesi tüm dünyaya refahı getirmiyor. Bu nedenle küresel sürdürülebilir kalkınma için koordineli çalışmamız şart" dedi.

Mustafa Koç, ekonomik kalkınmanın tüm dünyaya aynı anda refahı getirmeye yetmediğinin artık anlaşıldığını belirterek, son küresel ekonomik krizin, iyi yönetişim olmaksızın, hiçbir kalkınma hamlesinin sürekli olamayacağını gösterdiğini bildirdi.

Bugünkü dünya düzeninde ülkelerin, piyasaların ve politikaların birbirinden bağımsız olduğunu söylemenin doğru olmayacağına dikkati çeken Koç, "Genelgeçer bir yaklaşım vardır: Devlet kural koyar, iş dünyası bunu uygular. Peki gerçekten böyle mi? Sınırlar nerede başlıyor, nerede bitiyor? Burada öğrenmemiz gereken, kurumlarla şahıslar, devletlerle kurumlar arasındaki işbirliğinin önemini görmemizdir. Bu dengeleri koordineli birliktelik lehine yeniden konumlandırmak gereklidir" ifadesini kullandı.

Koç, sosyal sorumluluk bilincine sahip bir iş adamının, bir yandan devletle toplum arasında katalizör işlevi gördüğünü, bir yandan da toplumsal gelişme adına önemli bir itici güç olduğuna bizzat dedesi Vehbi Koç'un yaşamıyla tanıklık ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Şirketimizin kurucusu dedem Vehbi Koç, temelleri yeni atılmış bir ülkede bir yandan ekonomik refahın artması için öncülük yaptı, diğer yandan da proaktif bir şekilde topluma hizmet ederek toplumsal refahın artması için çalıştı. Sosyal konularda öncülük etti. Kendisinin bu alandaki öncülüğü, pek çok iş adamı arkadaşı tarafından da ilgiyle izlendi ve onların da aynı yola girerek, topluma hizmet etmesi sonucunu doğurdu."

"Global Compact'ın etkisi muazzam oldu"

Mustafa Koç, sosyal sorumluluk konusunun algılanmasında kültürler, ülkeler ve değişik kalkınma seviyesindeki toplumlar arasında farklılıklar olabileceğine dikkati çekerek, Birleşmiş Milletler örgütünün öncülüğünde oluşturulan "Global Compact"ın (Küresel İlkeler Sözleşmesinin) tüm dünya için çok muazzam bir referans olduğunu vurguladı.

Koç, 2006 yılında Koç Holding olarak Global Compact'a imza attıklarını, o günden bu yana bu ilkeleri benimseyen şirketlerin sayısında çok ciddi bir artış olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Global Compact'a imza atan şirketler yerelde hiçbir zorlayıcı etken olmasa da, uluslararası normları dikkate alarak, bu değerlere sahip çıkacaklarını taahhüt ediyorlar. Biz Koç Holding olarak 2006'da imzamızı attık ve hem Türkiye için hem de bölge için çok iyi bir örnek yarattık. Tüm taahhütlerimizde gelişme kaydederek sürekli ilerlemeyi amaçladık. Geçtiğimiz üç yıl boyunca, bu amaç doğrultusunda ilkelerin uygulamalarını izlemek üzere insan kaynakları, tedarik zinciri yönetimi, çevre ve risk yönetimi departmanlarımızdan temsilcilerin olduğu komiteler oluşturduk. Bu çalışmalar esnasında yaptığımız incelemeler ve anketler ile Koç Grubu'nun vizyon ve değerlerinin, çalışma biçimimizin Global Compact ilkeleri ile örtüştüğünü tespit ettik. Bu çalışmaları ve sektör liderleri şirketlerimizden en iyi uygulama örneklerini, bu sene ikincisini yayımladığımız 'Koç Topluluğu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu' ile kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu üç yılda grubumuza bağlı şirketlerimiz de, giderek artan bir ilgi ve yaklaşımla, hiçbir yasal ve sosyal zorunluluk olmaksızın kurumsal sosyal sorumluluk performanslarını raporlamaya ve kamuoyu ile paylaşmaya başladı."

Dünyada pek çok ülkede sosyal sorumluluk raporlarının yayımlanması için yasal ya da sosyal bir zorunluluk olmadığının altını çizen Mustafa Koç, bu alanda İsveç, İngiltere ve Fransa'nın yaptığı öncülüğü takdirle karşıladığını belirtti.

Koç, hükümetlerin bu alandaki bilinci artırmak için çaba harcamalarının önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Önemli olan, hükümetlerin sadece insan hakları, çevre, sosyal sorumluluk alanında yasa çıkarmaları değil. Asıl önemli olan, bunların uygulanmasını teşvik edecek stratejiler izlenmesi. Unutmamalıyız ki, iş dünyasının kurallara ve normlara saygılı davranması ancak sorumluluğun, iş dünyası ile devlet arasındaki adaletli paylaşımı ile mümkün olabilir. İş dünyasının ancak doğru politikalar ve tutarlı inisiyatifler için yaptığı destek toplumda gerçek karşılığını bulacaktır."