Suriye sınırına duvarı TOKİ örecek

Türkiye'nin bütün Suriye sınırına öreceği duvarın 700 km'lik bölümünü TOKİ yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye, Suriye'den izinsiz geçişleri kontrol edebilmek için bir süre önce başladığı duvar yapımı çalışmalarına hız verirken, 700 km'lik kalan bölümünü Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yapmasına karar verilen duvarın inşaatının beş ay içinde tamamlanması hedefleniyor.

Suriye'de varlığını sürdüren IŞİD'in militanlarının yanı sıra sınırdan izinsiz geçişleri engellenmesi için sınır boyunca özellikle belli bölgelere duvar ve tel örgü yapımına bir süre önce başlanmıştı.

Bu çerçevede şimdiye kadar 200 km'lik duvar inşa edilmişti. Reuters'ın konu hakkında bilgi sahibi yetkililerden edindiği bilgiye göre, Başbakanlık 200 km'lik duvara ek olarak sınırın kalan yaklaşık 700 km'lik bölümünün TOKİ tarafından yapılmasını kararlaştırdı.

Yetkililer, duvarla ilgili tüm teknik özelliklerin Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlendiğini kaydederken, sözkonusu duvarın yüksekliğinin 3 metre olacağını ve 2 metre genişliğinde bloklarla döşeneceğini aktardılar.

Bloklar portatif olacak

Bu blokların portatif ve taşınabilir özellikte olacağını söyleyen aynı yetkililer, duvarın sınırın sıfır noktasına inşa edileceğini de bildirdi.

Edinilen bilgiye göre TOKİ şu anda 700 km'lik duvarın 200 km'lik bölümünün ihalesini yaptı ve kısa sürede bu bölümün inşasına başlanacak. Kalan bölümlerin ise arazinin yapısına göre topografik özelliklere bakılarak ihale edileceği belirtiliyor.

Bu çerçevede duvarın geriye kalan 500 km'lik bölümü için ihalelerin kısa sürede tamamlanacağını kaydeden bir yetkili, "Duvarın inşaatı beş ay içinde tamamlanacak. Kış şartları elbette bu süreyi zora sokabilir ama yapılan çalışmalar beş ayda bu inşaatın tamamlanabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Aynı yetkili, benzer duvarların başka ülkelerde de olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: 

Bu duvarı güvenlik nedeniyle hızlı şekilde TOKİ tamamlayacak. Çalışmalarda TOKİ'nin sistemi uygulanacak. Denetim, ihale gibi tüm işler TOKİ'de olacak ama yapımı özel sektör tarafından gerçekleştirilecek. Şu an alınacak teklifler bilinmediği için bir maliyet tahmininde bulunmak mümkün değil.

Bu konularda ilginizi çekebilir