Sürücüler aynı primi ödemeyecek

TÜDER Sigortacılık Komisyonu Başkanı Ayberk, zorunlu trafik sigortası düzenlemesinde serbest döneme geçilmesiyle birlikte, çok zarar verenden daha yüksek prim alınacağını, hiç zarar vermeyenlerin ise korunacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Sigortacılık Komisyonu Başkanı Erhan Ayberk, zorunlu trafik sigortasındaki düzenlemeye ilişkin, "Serbest döneme geçilmesiyle artık çok zarar verenden daha yüksek prim alınacak, hiç zarar vermeyenler korunacak. Çok sorunlu ve hiç sorunsuz sürücü aynı primi ödemeyecek, tüketiciler açısından böyle bir faydası olacak" dedi.  

Ayberk, yaptığı açıklamada, 1 Ocak itibarıyla trafik sigortasında hasarsızlık indirimi ve prim artış oranının kalktığını söyledi.  

Sigorta şirketlerinin trafik sigortası primlerini istediği gibi artırıp yüksek oranda hasarsızlık indirimi uygulayabileceğine dikkati çeken Ayberk, "Serbest döneme geçilmesiyle artık çok zarar verenden daha yüksek prim alınacak, hiç zarar vermeyenler korunacak. Çok sorunlu ve hiç sorunsuz sürücü aynı primi ödemeyecek, tüketiciler açısından böyle bir faydası olacak" diye konuştu.  

Ayberk, zararın eskiden sürücüler arasında pay edildiğini kaydederek, "Yüzde 250'ye kadar artırma sınırı vardı ama bazı sürücüler için o sınır bile az kalıyor çünkü bazı sürücüler sürekli yanındaki sürücülere vuruyor. Buna verilen ucuz prim diğer tüketicilerden çıkarılmak isteniyordu. Tabii diğer sürücülere büyük zararı oluyor. Hiçbir kusuru yokken zarara katılmak zorunda kalıyorlardı. Artık kaskoda olduğu gibi trafikte kusurlu araç kullanan daha fazla prim ödeyecek" ifadesini kullandı.  

"Sigorta şirketlerinin bunu suistimal etmesi söz konusu olamaz, tam tersine onlar kusursuz müşteriye satabilmek için mümkün olduğunca dik primi bulmaya çalışacaklar" diyen Ayberk, kendi aktüelleriyle yaptıkları işlemin hesabını mutlaka Hazine Müsteşarlığına vermek zorunda olduklarını, hesapta sıkıntı çıkması halinde işlemin geri çevrileceğini aktardı.  

Ayberk, primlerin serbest bırakılmasının kaza tespit tutanaklarındaki suistimallerin önüne geçtiğini vurgulayarak, "Eskiden komşumun zararını kendi poliçemden karşılıyordum ama böyle yaparsam yarın çok daha büyük prim ödeyeceğimizin bilincinde olarak bunu yapmayacağım. Böylece herkes daha düşük prim ödemek için bu tür suistimallere tenezzül etmeyecek" şeklinde konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir