Süt primleri yüzde 50 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,Ocak-Şubat-Mart döneminde litre başına soğuk süt priminin yüzde 50 artarak litre başına 9 kuruş olacağını söyledi.

21 Mayıs Dünya Süt Günü etkinliklerinde konuşan Eker, daha önce bir yıl arayla ödenen süt primlerinin yıl içinde ve üç aylık dönemler halinde ödendiğini hatırlatarak, "Üreticiyi zor durumda bırakmak istemiyoruz, yaptığımız prim artışları ise maliyetlerdeki artışı, yem fiyatlarındaki artışı dikkate almak suretiyle bunu yapıyoruz" dedi.
Türkiye Et ve Süt Kurumu'nun kurulduğunu bildiren Eker, kurumun piyasalaramüdahale ederek üretici ve sanayici arasındaki dengeyi sağlayacağını ifade etti.
Süt ürünleri denetiminin sağlıklı bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Eker,"Bu sayede AB'ye süt ihracı başladı, bu sadece AB'nin süt alacak olması için mühim değil, kalitemizin arttığını, diğer ülkelerin de bu sayede Türkiye'den süt alacağının habercisidir" diye konuştu. 

Okul sütü uygulamasının devam ettiğini ve gelecek yıl da devam edeceğini dile getiren Eker, bunu başka gıdalarla da teşvik edebileceklerini, çalışmaların devam ettiğini belirtti. 
Eker, gıda gen bankası-maya bankası kurulmaya başladığını ve 2014 yılında çalışmalarına başlayacağını söyleyerek, gerektiği şartlarda kullanılması için kurulacak bankada gıdaların mayalanmasında gereken kültürlerin canlı olarak muhafaza edilebileceğini bildirdi.