Tahsilat süreleri uzadı, piyasada peşin çalışan kalmadı

Özellikle son 2-3 aylık dönemde piyasada ciddi tahsilat sıkıntısı yaşanırken, tahsilat süreleri gittikçe uzuyor. Daha önce peşin çalışan beyaz eşya gibi sektörlerde de yükselen tahsilat süreleri göze çarpıyor. İş dünyası likiditenin artmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

İSTANBUL - Gerek dünyada etkileri hala bitmeyen ekonomik kriz, gerek ülkedeki enflasyonu önleme politikası nedeniyle yaşanan likidite azlığı, gerekse ekonomik büyüme beklentilerinin gerçekleşmemesi nedeniyle ‘tahsilat sıkıntısı’ derinleşmeye devam ediyor. Tahsilat sıkıntısı sektörlere göre incelendiğinde durumun daha önce peşin çalışan beyaz eşya, kuyumculuk gibi sektörlerde de kötüleştiği görülüyor.

Beyaz eşyada tahsilat süresi 5 aya ulaşmışken, kuyumculuk sektöründe ise 12 aya kadar sarkmalar oluyor. Yine peşin çalışmaya devam eden gıda sektöründe ise yaşanan tedirginlik nedeniyle teminat mektubu vazgeçilmez durumda. İş dünyası temsilcileri ise yaşanan bu sıkıntının öncelikle likidite eksikliğinden kaynaklandığına işaret ederek, piyasaya 'taze para' sürülmesini istiyorlar.

Taze para ihtiyacı

Tahsilat süreleri diğer sektörlerde de uzamaya devam ediyor. 5-6 ayda tahsilatın gerçekleştirildiği tekstil sektöründe, şimdi 10 aya kadar sarkmalar yaşanabiliyor. Kozmetik sektöründe daha önce 6 ay olan tahsilat süresi 12 aya çıkarken, elektrik ve makine sektörlerinde bu süre 3 aydan 4 aya yükseldi. Küçük ev aletlerinde ise 3 ay olan süre şu anda 5 ay civarında.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, piyasadaki durgunluğa dikkat çekti. Vatandaşın eline nakit para geçmeden plastik üzerinde harcama yaptığını söyleyen Palandöken, “Piyasada nakit para dönmüyor. Şu anda da tatil dönemi olduğu için kimse fazla harcama yapmayarak parayı tatil için tutuyorlar. Piyasada likidite sıkıntısı var ve taze para sürülmesi gerekiyor” dedi.

Yüzde 30’a yakın iş kaybı var

Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehpi Canpolat, özellikle son 2-3 aylık dönemde ciddi tahsilat sıkıntısı yaşandığını ifade etti. İhracatın çok iyi gitmesine rağmen iç piyasada durumun kötüleştiğini belirten Canpolat, şöyle devam etti: “Osmanbey, Merter gibi piyasalarda sıkıntı var. İşlerde sıkıntı olunca tahsilatta da sıkıntı oluyor. Önceden 5-6 ay olan tahsilat süreleri, şimdi 8-10 aya kadar çıktı. Bunun nedeni piyasadaki tedirginlik, Arap ülkelerindeki sıkıntılar nedeniyle Arap turistlerin gelmemesi, Rusya ile beklenen iş hacminin yakalanamaması... piyasada yüzde 30’a yakın iş kaybı var. 8 bin 500 liraya satılan iplik, bugün 7 bin liraya satılamıyor. Gram fiyatlar da geriliyor. Bu bayram sonrası sezon dönümü nedeniyle biraz hareketlenir.”

Büyüyen Türkiye’nin ihtiyacı artıyor

Tahsilat sıkıntısının Türkiye’nin genel sorunu olduğunun altını çizen Perpa Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü, bunun likiditeye bağlı olarak her dönemde yaşandığı söyledi. Bu durumun aynı zamanda devlet politikalarından kaynaklandığını açıklayan Yümlü, “Hükümet haklı olarak yükselen enflasyonu kontrol altında tutmak için sıkı para politikası uyguluyor. Fakat nasıl ki insan vücudu büyüdüğünde daha fazla kana ihtiyaç duyuyorsa, büyüyen bir ülkenin de daha fazla likidite ihtiyacı vardır. Türkiye büyüdükçe likiditenin de artması şart” diye konuştu.

Konuyla ilgili konuşan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, şunları aktardı: “Küçük ev aletleri sektöründe anneler günü sonrasında vadelerde yaklaşık olarak 15 gün süreli bir uzama söz konusu oldu. Ancak büyük bir sıkıntıdan bahsetmek için henüz çok erken. Yaz sezonunun sonunda işlerin de hareketlenmesi ile vadelerdeki sarkmaların düzeleceğini düşünüyorum. Sektörün ortalama tahsilat süresi 90 ile 120 gün arasında değişmektedir. Yaz aylarında biraz da işlerin yavaşlamasıyla 15 gün ile 30 gün arası uzamalar söz konusu oldu.”

Altın Tahsilat Sistemi'yle riskini sıfıra indiriyor

Tahsilat sıkıntısı nedeniyle öncelikle sorun yaşamayacaklarını düşündükleri müşterilerle çalıştıklarını ifade eden Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş, şunları söyledi: “Bu düşünceleri de müşteriler ile ilgili belli riskleri önceden takip ederek ve araştırarak elde ediyoruz. Her ne kadar riskleri önceden öngörmeye çalışsak da tahsilat konusundan beklentilerimiz dışında karşılaştığımız sorunlar da olabiliyor. Tahsilat sorunu ve tahsilatın uzaması, ürün altın gibi değerli bir emtia olduğu için direkt finans maliyetini ortaya çıkarmakta ve ürün devir hızını düşürmektedir. Bu da tüm sektör adına kazanç kaybı, işçilik kaybı ve kârlılık kaybı anlamına gelmektedir.

Atlantis olarak tahsilat sorununu çözmek için kendi içimizde geliştirmiş olduğumuz projelerimiz mevcut; birisi Altın Tahsilat Sistemi. Bu sistem ile kuyumcu müşterilerimizin alacak olduğu ürünleri banka altın kredisi altında bankalar aracılığıyla kredilendirerek tahsilatımızı bankadan peşin yapıp, kuyumcu müşterimizi Atlantis farkı ile çok uygun koşullarda ve vadelerde bankaya borçlandırıyoruz.”

Parayı Merkez tutuyor

Reel sektör temsilcileri, özellikle de küçük işletmeler ve esnaf tahsilat sürelerinin uzamasından yakınırken uzmanlar piyasadaki bu durumun Merkez Bankası'nın bilinçli tercihiyle uyguladığı politikanın bir sonucu olduğunu belirtiyor. TL sıkılaştırma politikası uygulayan Merkez Bankası'nın, bu politika sayesinde enflasyonun çift hanelere fırlamasını önlediğini vurgulayan uzmanlar, "Hatta reel sektörün bu politikadan olumsuz etkilenmesi zaman zaman hükümet içinden kimi bakanların bile tepkisine neden oluyor. Ancak Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlayabilmek için 'Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir' demek durumunda" görüşünü dile getiriyor.