Tahsili gecikmiş alacaklar 47 milyar TL'ye çıktı

Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği Başkan Vekili Güvenal, tahsili gecikmiş alacak portföy satışının 2015'te 1,9 milyar lirada kaldığını, tahsili gecikmiş alacağın ise yılı 47 milyar liradan kapattığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği (VYŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal, derneğin 2015 yılı değerlendirme ve 2016 öngörülerine ilişkin düzenlenen basınla toplantısında konuştu. Güvenal, 1,5 milyon civarında kişinin hala varlık yönetim şirketlerinin envanterinde olduğunu belirtti. 

Güvenal, 2008 yılından bu yana ana para bazında bankaların 24,2 milyar lira satış yaptığını, sistemin bunlar için 3 milyar liraya yakın para ödediğini, 2,9 milyar liranın ise tahsil edildiği bilgisini verdi. 
Güvenal, kredi kartında borç ortalamasının 4 bin 500 lira civarında olduğunu, borcu ödeme süresinin ise ortalama 22-23 ay olduğunu söyledi. İcra takibinde son olmadığının altını çizen Güvenal, bireylerin borcunu kapatınca takipten çıktığını vurguladı.

Güvenal, şu anda Türkiye'nin Güneydoğu dolayısıyla bir bireysel kredi problemi olmadığını, ancak Güneydoğu'da Suriye ve Irak ile iş yapan iş adamlarının işleri zikzaklar çizdiği için ticari kredilerde sorun olabileceğini kaydetti. Bankacılık sektöründe 2014'te 33-34 milyar tahsili gecikmiş alacak varken, bankaların 6 milyar liralık satış yaptığı bilgisini veren Güvenal, bankacılık sektörünün 2014 yılını 36 milyar liralık alacak ile kapattığını söyledi. 

Tahsili gecikmiş alacak portföy satışının 2015'te 1,9 milyar lirada kaldığını, tahsili gecikmiş alacağın ise yılı 47 milyar liradan kapattığını anlatan Güvenal, satışların geciktiğini belirterek, şunları söyledi: 
"Satışlar 2 sebepten dolayı gecikti. Birinci satıcının, ikincisi alıcının sebepleri. Sektör portföy almak açısından pek çekingenlik göstermedi.

Ama 2015 yılında 2 önemli gelişme oldu. Birisi faizler yükseldi. Bizler portföylerimizi kredi kullanarak veya tahvil çıkararak finanse ediyoruz. Tahvil faizlerinin yüzde 11'lerden yüzde 14'lere çıkması, kredi faizlerinin yüzde 11'den yüzde 14-15'lere çıkması dolayısıyla, bizim de paramızı 5 ile 7 yıl içerisinde geri çevireceğiz varsayımında maliyetlerimize büyük bir yük geldi. Satıcı tarafında ise bankalarda alacaklar birden bire 36 milyar liradan 47 milyar liraya çıkınca bunların hepsine karşılık ayırmak mümkün olmadı. Banka karlarında çok ciddi bir artış olmadığı için bunlara karşılık ayrılamayınca ne oluyor, tahsili gecikmiş 100 liralık bir alacak banka bilançosunda hala ciddi bir bedelden görünüyor. Karşılık ayrılamadığı için de satışlar banka tarafından gecikmiş durumda. Buna ben ertelenmiş satışlar diyorum. Dolayısıyla 2016 yılında ilk yarı yılda da gerçekleşebilir ama bilhassa ikinci yarıyılda geçen seneki artışın satışa geçeceğini düşünüyorum. Bankalardan bu yıl 7 milyar liralık satış beklenebilir."