Takasbank, dünyanın sayılı kuruluşları arasında

Takasbank, uluslararası seviyede ön-yerel hizmet birimi (p-LOU) olarak yetkilendirilen dünyadaki beş kuruluştan birisi olma niteliğini kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank) Uluslararası Düzenleyici Üst Kuruluş (Regulatory Oversight Committee-ROC) tarafından tüzel kişi tanımlama kodu tahsisi konusunda global ölçekte yetkilendirilen dünyadaki beş finansal kuruluş arasında yer aldı. 

Takasbank'tan yapılan açıklamaya göre Takasbank, yaşanan son global finansal krizin ardından otoritelerin üzerinde durduğu en önemli hususlardan birisi finansal işlemlere ilişkin riskin merkezi olarak izlenmesine imkan veren raporlama sisteminin oluşturulması oldu. Bu amaçla da bu işlemlere taraf her finansal kuruluşa tüm dünyada geçerli olacak tek bir kod tahsis edilmesine karar verildi. 

Türkiye'nin de üyesi olduğu G-20 tarafından uygulanmasına karar verilen global kodlama sistemi sayesinde finansal kuruluşların, farklı ülkelerde dahi olsa, taşımış olduğu risklerin takip edilmesi amaçlanıyor. 

Kodlama sisteminin taşıdığı önem ve Türkiye'nin de G-20 taahhüdü nedeniyle, Takasbank'ın bu kodların tahsisi için yerel işletim birimi olarak görevlendirilmesi kapsamında, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) sponsorluğunda yapılan talep, ROC tarafından kabul edildi.  

Sadece Türkiye'de değil aynı zamanda dünyadaki tüm finansal kuruluşlara tüzel kişi kimlik kodu (p-LEI) tahsis hizmetini sağlayabilecek teknik ve hukuki alt yapıya sahip olduğu tescil edilen Takasbank, uluslararası seviyede ön-yerel hizmet birimi (p-LOU) olarak yetkilendirilen dünyadaki beş kuruluştan birisi olma niteliğini kazandı. 

Tüzel kişi kimlik kodlarının hangi finansal kuruluşlar tarafından hangi raporlamalarda kullanılacağı uluslararası düzenleyici kuruluşlar tarafından belirleniyor. Uluslararası uygulamalarda ilk etapta tezgah üstü işlemlere taraf olan tüzel kişilere, bu işlemlere ilişkin raporlamalarda kullanma zorunluluğu getirilen tüzel kişi kimlik kodu, kendi ülkelerinde henüz herhangi bir zorunluluğa tabi olmayan tüzel kişiler tarafından da uluslararası raporlama standartlarına uyum amacıyla talep ediliyor. 

2013 yılı başında ROC tarafından Takasbank'a "7890" ön-kodu verilmiş, takiben gerekli hazırlıklar tamamlanmış olup 31 Temmuz 2013 tarihinden itibaren p-LEI tahsis etmeye hazır hale gelen Takasbank ROC'nin son yetkilendirmesi ile artık uluslararası finansal kuruluşların da güvenle başvuruda bulunabileceği bir hizmet noktası konumuna ulaşmış durumda. 

Bu çerçevede, tüzel kişi kimlik kodu ihtiyacı bulunan ya da bu konuda hazırlık yapmak isteyen yerli ve yabancı tüzel kişiler Takasbank web sitesinden temin edilen başvuru formları ile "lei@takasbank.com.tr" adresine taleplerini ileterek söz konusu kodları alabiliyorlar. Ayrıca Takasbank tarafından sadece bu kodların tahsisine ilişkin "www.LEITurkey.com" adresli web portalının yıl sonuna kadar açılması için de gerekli çalışmalar yürütülüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir