Taksiciler 'ayar' yapacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin, yüzde 5'lik zam oranını beklentilerinin altında bulan ve tepki amaçlı taksimetre ayarı yaptırmayan taksicilere, bakanlıktan uyarı geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME), taksi ücretlerine yüzde 5'lik zam oranını beklentilerinin altında bulan ve tepki amaçlı taksimetre ayarı yaptırmayan taksicilere, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan uyarı geldi.

Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan duyuruyla taksi ücretlerine yapılan zam oranını protesto etmek için taksimetre ayarı yapmadan çalışan İstanbul'daki taksicilere, 15 günlük sürenin ardından ceza uygulanacağı bildirildi.

Buna göre taksicilerin, UKOME'nin yeni tarifesi yayımlandıktan sonra tamir-ayar servisleri tarafından taksimetrelere tarife yüklemesinin ardından en geç 15 gün içerisinde periyodik muayenelerini servislere yaptırmaları gerekiyor.

Peri̇yodi̇k damga süresi geçmi̇ş taksi̇metre kullanan taksicilere, damga süresi̇ dolmuş ölçü aleti̇ni̇ kullanmaktan bin 767 lira i̇dari̇ para cezası uygulanacak ve mülki̇yeti̇ni̇n kamuya geçi̇ri̇lmesi̇ i̇şlemi̇ başlatılacak.

"Müşterimize sadece biz jest yaparız"

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur,  yaptığı açıklamada, 24 aydan sonra taksi ücretlerine yapılan yüzde 5 zam oranının kendileri için kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Uğur, bu konuyu defaatle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile hem sözlü, hem de yazılı olarak görüştüklerini belirtti.

Şimdiye kadar benzeri görülmemiş bir şekilde birliktelik göstererek, zamlı tarife ile hizmet vermeme kararı aldıklarını anlatan Uğur, "Bu nedenle esnafımıza ve şoför arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 'Eğer müşterilerimize bir jest yapılacaksa bunu bizim adımıza belediyenin yapmasına gerek yok, zammı uygulatmayarak biz yaparız' dedik. Ancak şu andaki durum ve aciliyet çok farklı. Zammı kabul etmemek ayrı, cezaya maruz kalmak ayrı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan bizlere yapılan uyarıda taksimetre ayarı yapılmaması durumunda bin 767 lira para cezasına çarptırılacağımız bildirildi. Bu işin bir alternatifi yok, hepimiz bugün taksimetre ayarımızı yaptıracağız." diye konuştu.

Meslektaşlarının ceza alarak mağdur edilmemesi için buna uyacaklarını aktaran Uğur, bu durumun, zam oranını kabullenip çalışmalarını yarıda bırakacakları anlamına gelmediğini vurguladı.

Uğur, mağduriyetlerinin giderilmesi için gerek belediye gerekse daha üst kuruluşlarla yazışmaların sürdürüleceğini dile getirerek, "Görüşmelerimiz devam edecek. Esnafımız, odasına güvenmeye devam etsin. Birlikte olmaya devam edersek başaracağız. Şu anda önceliğimiz hiçbir esnafımızın ceza almaması." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir