Taktik İHA Bayraktar seri üretim için hazır

Özel sektöre verilen iki taktik insansız hava aracından biri olan ve Baykar Makine tarafından Ar-Geçalışmaları tamamlanan Bayraktar seri üretim aşamasına geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


Mehmet KAYA

ANKARA - Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim aşamasında bulunan ANKA insansız hava aracının ardından, özel sektöre verilen iki taktik insansız hava aracından biri olan ve Baykar Makine tarafından üretim çalışması süren Bayraktar da seri üretim fazına geçme aşamasına geldi. 12 uçaklık 2 sistem için yapılan sözleşme çerçevesinde 2013’ten itibaren teslimatların başlaması öngörülüyor. Aynı kapsamda, Vestel ile de bir taktik İHA programı yürütülüyor. TSK halen, Baykar tarafından üretilmiş, özel amaçlı, çok kısa mesafeli ve elden atılan mini insansız hava aracı kullanıyor.

Türkiye’nin ANKA’dan sonra yürüttüğü iki önemli insansız hava aracı (İHA) projesinden Bayraktar Taktik İHA, seri üretim fazına yaklaşıyor. TSK envanterine girme aşamasında bulunan ANKA’ya göre bir alt sınıfta olan keşif-gözetleme insansız hava aracının seri üretime yönelik ön tasarım çalışması tamamlandı. Bu aşamadan sonra sistemin tamamının seri üretimi için gerekli olan süreç işleyecek ve üretime geçilecek. Bayraktar İHA’nın sözleşmesinde 2013 içinde teslimlere başlanması öngörülüyordu.

Kendi imkanlarıyla Ar-Ge yaptı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın ilk rekabet usulü projelerinden olan taktik İHA geliştirilmesi projesinde, Bayraktar pist kalkış ve inişli proje ile Vestel  ise savaş gemilerinde de kullanılabilecek katapult kalkış,paraşütle iniş projesi ile sözleşme  imzalamıştı. 2010’da imzalanan her iki sözleşmede de testler büyük ölçüde tamamlandı.

Bayraktar projesinde, SSM sözleşmesi öncesi başlayan ve kendi imkanlarıyla yürütülen Ar-Ge çalışmalarıyla uçak büyük ölçüde ortaya çıktı. 2009’da yapılan ilk uçuş testlerinin ardından 2012 Ocak ayında 12 uçaklık 2 sistem için sözleşme yapıldı. Geçen süreçte, otopilot, sensör, GPS entegrasyonu gibi görevi ilgilendiren sistemlerde iyileştirmeler yapıldı. Bayraktar 3 yedekli otopilot sistemi ile çalışmaya başladı. Sürdürülen geliştirme çalışmaları ve testlerin ardından bitirilen süreçle, seri üretim fazı için gerekli olan ön tasarım fazı Ağustos 2012 itibariyle tamamlandı. Bayraktar’ın gece ve gündüz tam otomatik taksi (piste geçiş), kalkış, iniş ve hangara dönüş sistemli olarak üretildiği kaydedildi. Bayraktar’ın, keşif, gözetleme ve lazer işaretleme görevlerini yapması amaçlanıyor.

14 saat havada kalıyor

9 metre kanat açıklığı ve 5.5 metre uzunluğu bulunan Bayraktar Taktik İHA’nın 22 bin 500 feet (6.8 km) irtifada görev yapması, 14 saat havada kalması 1500 km uçuş menzili ve 150 km de haberleşme menzili olması hedefleniyor.