”Tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyaç var”

MÜSİAD, hazırladığı 2008 Ekonomi Raporu'nu, derneğin genel merkezinde düzenlenen toplantıyla açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, sürdürülebilir yüksek oranlı büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı artırabilmek için Türkiye'de tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyaç bulunduğu bildirdi. 

MÜSİAD 2008 Ekonomi Raporu, derneğin genel merkezinde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Milli gelirden büyümeye, kamu maliyesinden para piyasalarındaki gelişmelere, enflasyondan küreselleşmeye, istihdamdan mesleki ve teknik eğitime kadar çok kapsamlı olarak hazırlanan 204 sayfalık MÜSİAD 2008 Ekonomi Raporu'nun açıklanması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Vardan, Türkiye tarihinde ilk kez yüksek kalkınma trendinin yakalandığı 2002-2007 döneminin ardından iç ve dış ekonomik ve siyasal çalkantılar nedeniyle fırtınalı günler yaşandığını söyledi. Dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan kuraklık, artan enerji fiyatları ve biraz da spekülasyonlar nedeniyle yükselen gıda ve emtia fiyatlarının insanları tedirgin ettiğini belirtti.

"Yargı reformu en acil gereklilik"

Ömer Cihad Vardan, konuşmasında yargı reformu ve yeni anayasanın en acil gereklilik olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri aktardı: 

"Son dönemde yargı kararları sıkça tartışılmakta ve toplumda gerilime neden olmaktadır. Bu durum da istikrarı baltalamakta ve ekonominin önünü tıkayabilmektedir. Son iki senedir yaşadıklarımız bir yargı reformuna ihtiyacımız olduğunu açıkça ortaya çıkarmıştır. Bugün yargıya yönelik en sert eleştirileri yöneltenlerin, dün yargı reformunun önünde en katı direnişi gösterenler olduklarını ibretle gözlemliyoruz. Bu noktada sivil ve çoğulcu, temel hak ve hürriyetleri garanti altına alan, kuvvetler arası ilişkileri koruyan, demokratik yeni bir anayasanın yapılması artık kaçınılmazdır." 

Kamu yönetimi reformunun daha fazla geciktirilmeksizin çıkarılması gerektiğine ifade eden Vardan, hükümetin Merkez Bankası'nın para politikalarının reel ekonomiyi daraltıcı olumsuz etkinliğini dengeleyici, ancak popülist de sayılmayacak genişleyici birtakım mali tedbirler almasının son derece yerinde olacağını kaydetti. 

"Kritik bir dönemden geçiliyor"

Raporda, Türkiye tarihinde ilk kez yüksek kalkınma trendini yakaladığı dönemin ardından, ekonomik ve siyasal çalkantılar nedeniyle kritik bir dönemden geçildiği ifade edildi. Raporda, MÜSİAD'ın beklentilerine yönelik şu görüşler aktarıldı: 

"Gelinen aşamada 'sürdürülebilir borçlanma ve istikrar programından' tedricen çıkılıp, kalkınma odaklı bir mimariye geçme gereği artık ertelenemez bir hal almıştır. Bu aşamada bir yandan mali disiplinden kopmamak, bir yandan da harcamaların bileşimini kalkınma, Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü artırma ve bölgesel dengesizlikleri giderme yolunda değiştirmek birbirinin alternatifi olmayan iki öncelik haline gelmiştir. 

Türkiye'nin hem dış ticarette hem de sanayi dönüşümünde başarılı olabilmesi, bilgiye dayalı bir sistem inşası ve yeniliğe dayalı bir sanayi yapısına kaymasıyla mümkündür. İstihdam dostu büyümeye odaklanılmalı, istihdamın imalat sanayii ve hizmet sektörüyle ilişkisi dikkatle takip edilmelidir. Cari açığın azaltılmasına yönelik olarak hizmet ihracatı teşvik edilmelidir." 

"Ulusal istihdam stratejisi belirlenmeli"

Raporda, işsizlik sorununun çözümü için atılacak adımların başında "ulusal istihdam stratejisi" nin belirlenmesinin geldiği, bu amaçla kapsamlı, tutarlı, hedefleri olan ve uygulanabilir bir stratejinin belirlenmesine ihtiyaç bulunduğu belirtilerek, istihdam paketinin bu alanda doğru bir adım olduğu görüşüne yer verildi. 

Türkiye'nin önündeki riskler

Raporda, Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak Türkiye için gelecek döneme yönelik bir kısmı kısmen gerçekleşmiş, bir kısmının gerçekleşme ihtimali ise bundan sonraki iç ve dış siyasi ve iktisadi gelişmelere bağlı olan risklerin şu şekilde belirginleştiği kaydediliyor: 

"Geçtiğimiz döneme kıyasla ve dünya ekonomisine paralel olarak ekonomik büyüme sürecinin yavaşlaması, ihracat pazarlarının durağanlaşması, dünya ekonomisindeki arz-talep dengesizliği ve spekülasyon şokları nedeniyle enflasyonun ve faizlerin yukarı yönde harekete geçmesi, ülke içinde derinleşen 'siyaset ve yargı istikrarsızlığı' ve 'çeteler' sorunları, artan işgücü arzına karşın yeterli istihdam imkanlarının oluşturulmaması, bölgeler arasında ki gelir dağılımı dengesinin düzeltilememesi, doğrudan yabancı yatırım sermayesi girişlerinin yavaşlaması, dünya ekonomisindeki finansal kriz nedeniyle kur artışı riski dolayısıyla, şirketlerin kısa vadeli yükümlülüklerini yerine getirmede yaşanabilecek ödeme sıkıntıları, likidite daralmasının yaşandığı uluslar arası ortamdan taze kaynakları uygun vade ve maliyetle temin etmede yaşanabilecek zorluklar." 

100 öneri

Toplantıda dağıtılan "MÜSİAD'dan Yüz Ağartacak 100 Öneri" başlıklı bültende de, derneğin "Yeni Anayasa İhtiyacı", "Kamu YÖnetimi Reformu", "Eğitim Sistemi ve Seviyesi", "KOSGEB ve KOBİ'ler", "Kamu Finansmanı", İşsizlik ve İstihdam Paketi", "Türk Ticaret Kanunu Tasarısı", Büyük Mağazalar Kanunu Tasarısı"na yönelik önerileri sıralandı.