TANAP'ta 800 milyon dolarlık kredi onaylandı

Dünya Bankası, Türkiye garantisinde BOTAŞ'a 400 milyon dolar, Azerbaycan hükümeti garantisinde ise Güney Gaz Koridoru AŞ'ye 400 milyon dolar finansman sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)-Dünya Bankası, Azerbaycan’ın Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz ihracatının planlandığı TANAP boru hattı ve Türkiye’nin sürdürülebilir şehirler projeleri için iki ayrı kredi dilimini onayladığı açıklandı.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, TANAP için Türkiye ve Azerbaycan’ın doğalgaz altyapı yatırımları için ayrı ayrı 400 milyon dolar olmak üzere 800 milyon dolar kredi açıldı. Banka ayrıca Türkiye’ye 132.7 milyon dolar tutarında, şehirlerin altyapılarının iyileştirilerek daha sürdürülebilir yaşam koşulları sağlanmasına yönelik Sürdürülebilir Şehirler Projesi kredisini de onayladı. Azerbaycan Şah Deniz 2 geliştirme projesinde üretilecek yıllık 16 milyar metreküp doğalgazın Gürcistan üzerinden Türkiye’ye teslim edileceği, TANAP ile Yunanistan’a, TAP ile de İtalya’ya ulaşacağı vurgulandı. Gazın 6 milyar metreküpü Türkiye, 10 milyar metreküpü de Avrupa ülkeleri tarafından alınacak.

TANAP için 800 milyon dolar

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, İcra Direktörleri Kurulu bugün Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi ve Azerbaycan’ın doğalgaz yatırımları için Türkiye ve Azerbaycan’a ayrı ayrı 400’er milyon dolar olmak üzere 800 milyon dolarlık proje kredisinin onaylandığı kaydedildi. TANAP’ın, Azerbaycan’ın doğal gaz ihracat pazarlarını çeşitlendireceği, Türkiye ile Güneydoğu Avrupa için enerji arz güvenliğini sağlayacağı vurgulandı. TANAP’ın, Azerbaycan’da Şah Deniz 2 doğal gaz sahasının geliştirilmesini; Güney Kafkasya Boru Hattının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye’ye uzatılmasını; Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden ve Adriyatik Denizi’nin altından Güney İtalya’ya doğal gaz taşıyacak Trans-Adriyatik Boru Hattının (TAP) yapımını içeren Güney Gaz Koridoru Programının bir parçası olduğu belirtildi. Projenin Dünya Bankası yanında, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Asya Altyapı Yatırım Bankası, Asya Kalkınma Bankası tarafından destekleniyor. Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Cyril Muller proje ile ilgili olarak, TANAP’ın bölgenin ticaretine katkı sağlayacağını da vurguladı.

TANAP, 1850 kilometre uzunluğunda olacak ve Türkiye’den Yunanistandaki TAP hattına bağlanacak, böylece İtalya üzerinden Avrupa pazarına erişecek. Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 doğalgaz sahasının da yılda 16 milyar metreküp gaz üretecek şekilde geliştirilmesi projesine de Dünya Bankası katkı sağlamış oldu.

Gürcistan da, Azeri gazının toprakları üzerinden Türkiye sınırına taşınmasına ilişkin anlaşma kapsamında şebekesine sağlanacak ilave gaz arzından yararlanacaktır. Şah Deniz 2 doğal gaz sahasından çıkarılacak doğal gazın 6 milyar metreküplük bölümü Türkiye piyasası için sözleşmeye bağlanmış, geri kalan 10 milyar metreküplük bölümü ise özellikle İtalya olmak üzere Güneydoğu Avrupa gaz piyasası için birkaç Avrupalı gaz ticaret şirketi tarafından sözleşmeye bağlanmıştır. Dolayısıyla, projenin nihai faydalanıcıları Azerbaycan vatandaşları ile Türkiye ve Güneydoğu Avrupa’daki doğal gaz tüketicileri olacaktır.

Sürdürülebilir şehirlere kredi

Dünya Bankası Türkiye’ye yönelik 132.7 milyon dolar tutarındaki Sürdürülebilir Şehirler Projesi kredisini de onayladı. Bankadan yapılan açıklamada kredinin, bazı şehirlerinin ekonomik, / finansal, çevresel ve sosyal sürdürülebildiğini desteklemenin amaçlandığı projelerin finansmanında kullanılacağı vurgulandı.
Belediyeler, sürdürülebilirlik için oluşturdukları altyapı planları ile krediden yararlanabilecek. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, kentlerin hızla büyüdüğünü vurgulayarak, “Hizmetlere erişimin önemli ölçüde artmasına rağmen, hizmet kalitesi ve uzun vadeli finansal ve çevresel sürdürülebilirlik halen ele alınmayı bekleyen zorluklardır” dedi.