"Tanıtım grupları kapatılmamalıydı"

Tanıtım gruplarının kapatılmasının ihracata zarar verdiğini söyleyen İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mete, "Tanıtım gruplarının çalışmaları olmasaydı bugün ihracatımız daha geriye gidebilirdi." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, tanıtım gruplarının kapatılmasının ihracata zarar vereceğini söyledi. 

Tanıtım gruplarının çalışmalarıyla Türk ürünlerinin dünyada tanıtıldığını söyleyen Mete, "Örneğin şekerlemede Arjantin büyük bir artış sağladı. 2016'da bu ülkeye ihracatımız 470 bin dolarken, 2017'de 2 milyon 39 bin dolara çıktı. Japonya 862 bin dolarken 2.5 milyon dolara çıktı. Kolombiya 1.3 milyon dolardan 3.3'e çıktı. Gana 1.2 iken 3'e çıktı. İnanılmaz artışlar var." dedi.

Mete, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Şekerleme Tanıtım Grubu bizim için bütçesel anlamda da, hareket kabiliyeti anlamında da çok önemliydi. Tanıtım gruplarının kapatılması bizim fuar yapma olanağımızı azalttı. Tanıtım gruplarının kapatılmasıyla bütçe sıkıntıları oluşmaya başladı bu fuarlara katılmamıza engel oluyor."

"Taleplerimiz karşılık bulmuyor"

Geçen yıl tanıtım grupları ile yaklaşık 30-40 arası etkinliğe katıldıklarına dikkat çeken Zekeriya Mete, şöyle konuştu:

"Stand açamıyorsak bile alım heyetleri gerçekleştiriyorduk. Birliklerin bütçeleriyle bir şey yapmak mümkün değil. Bir etkinliğin maliyeti 50-60 bin dolar. 10 fuara gidilse 600 bin dolar gibi bir bütçe ile karşılaşıyorsunuz. Alım heyetlerine elimizden geldiğince devam etmeye çalışacağız. Eskiden fuar alanına küçük firmaları götürüp müşterileri ile buluşma imkânı sağlıyorduk fakat şu an Ur-Ge projelerini kaldırdılar. Faaliyetlerinde farklılık yaptılar. Yani Ur-Ge ile fuar alanına gidilmesinin önünü kestiler. İhracatçı Birliklerinin talepleri istekleri Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılık bulmuyor. Tanıtım grupları kapanmasın istedik, ama küçük anlaşmazlıklardan dolayı kapatıldı. Tanıtım gruplarının çalışmaları olmasaydı bugün ihracatımız daha geriye gidebilirdi."