Tarım havzaları belirlendi
İklim, toprak, topoğrafya ve arazi sınıfları dikkate alınarak, il ve ilçeler itibariyle 30 tarım havzası belirlendi
ANKARA - Tarımsal üretimin kendi ekolojisine uygun alanlarda yoğunlaşması, desteklenmesi, örgütlenmesi, ihtisaslaşması, entegre bir şekilde yürütülmesi ve tarım envanterinin hazırlanması amacıyla 30 tarım havzası tespit edildi.
Türkiye tarım havzalarının belirlenmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, Tarım havzalarının faaliyet ve işleyişiyle ilgili esas ve usullerin düzenlenmesine ilişkin yönetmelik, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılacak.
İklim, toprak, topoğrafya ve arazi sınıfları dikkate alınarak, il ve ilçeler itibariyle belirlenen 30 tarım havzası şöyle:
''Güney Marmara Havzası, Batı Karadeniz Havzası, Kuzeybatı Anadolu Havzası, Doğu Karadeniz Havzası, Karasu-Aras Havzası, Kuzey Marmara Havzası, Büyük Ağrı Havzası, Söğüt Havzası, Çoruh Havzası, Yukarı Fırat Havzası, Kıyı Ege Havzası, Van Gölü Havzası, Erciyes Havzası, Kaz Dağları Havzası, İç Ege Havzası, Gediz Havzası, Meriç Havzası, Yeşilırmak Havzası, Orta Karadeniz Havzası, Karacadağ Havzası, Zap Havzası, GAP Havzası, Batı Gap Havzası, Doğu Akdeniz Havzası, Kıyı Akdeniz Havzası, Ege Yayla Havzası, Orta Kızılırmak Havzası, Orta Anadolu Havzası, Fırat Havzası, Göller Havzası.''
Tarım havzalarının belirlenmesi, tarımda ''havza bazlı destekleme modeline'' geçişte temel oluşturuyor. Havzaların belirlenmesine yönelik çalışmayla hangi ürünün nerede ne kadar üretilebileceği, çiftçinin hangi üründen daha fazla verim ve gelir sağlayacağı belli oldu.
Havza bazlı destekleme modeliyle arz açığı olan ürünlerin üretiminin artırılması, kamunun finansman yükünün azaltılması hedefleniyor. Modelle muhtelif senaryolara göre üretim planlaması yapılabilecek. Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği sağlanacak.
Uygulamanın gelecek yıl başlaması, ödemelerin de 2011'de yapılması öngörülüyor.