Tarım sigortası kapsamı belli oldu

Bakanlar Kurulu, tarım sigortaları havuzu tarafından 2018 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ile prim desteklerini belirledi. Kadın ve genç çiftçilere tüm sigorta branşlarında oluşan primin yüzde 5'i oranında indirim getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA(DÜNYA)- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, çiftçilerden gelen yoğun talep üzerine Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 2018 yılında devlet destekli tarım sigortalarının yaygınlaştırılması, poliçe sayısının artırılması ve sigortalılık oranlarının yükseltilmesi amacıyla birtakım değişikliklere gittiklerine dikkati çeken Fakıbaba, "İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası"nın kapsamını genişlettiklerini bildirdi.

Fakıbaba, geçen yıl ülke genelinde buğday ekimi yapılan kuru tarım alanlarında "İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası"nı uygulamaya koyduklarını hatırlatarak, "Yeni uygulamamızla bu yıl buğdayın yanı sıra arpa, çavdar, tritikale, yulaf ürünlerini ve bu ürünlerin tohumluklarını da kapsama dahil ettik. Artık bu ürünleri de dolu paketi dışındaki kuraklık başta olmak üzere, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış risklerine karşı güvence altına almış olduk. Bu değişiklikle risklerin hububat ürünlerinde yol açtığı verim kayıplarının telafi edilmesini amaçladık" dedi.

Kadınlara ve gençlere müjde

Fakıbaba, prim fiyatları ve muafiyet oranlarında iyileştirmelere gittiklerinin de altını çizerek, "Kadın ve genç çiftçilerimize bir müjde vermek istiyorum. Birçok özel uygulamamızla desteklediğimiz kadın ve genç çiftçilerimizin devlet sigortası sistemine katılımını teşvik etmek amacıyla tüm sigorta branşlarında oluşan primin yüzde 5'i oranında indirim getirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Arıcılık sigortasında prim fiyatlarını; sabit arıcılıkta yüzde 0,9'dan 0,8'e, gezginci arıcılıkta ise yüzde 1,4'ten 1,3’e indirdiklerini belirten Fakıbaba, kiraz üretiminde yağmur teminatı için uygulanan muafiyet oranını ise yüzde 20'den yüzde 10'a çektiklerini bildirdi.

Hayvan hayat sigortalarının kapsamı genişletildi

Fakıbaba, küçükbaş hayvan hayat sigortasındaki prim fiyatı oranını yüzde 8'den yüzde 7'ye düşürdüklerine dikkati çekerek, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarıyla ilgili hayat sigortaları kapsamına yeni hastalıkları da ilave ederek kapsamı genişlettiklerini söyledi.

Her yıl getirilen yeniliklerin tarım sigortalarında sigortalılık oranının yükselmesini sağladığını vurgulayan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Bu yıldan itibaren uydu ve drone gibi teknolojilerin de kullanımıyla risk, inceleme ve hasar değerlendirme süreçlerinin daha verimli olmasını hedefliyoruz. Çiftçimiz nasıl Türkiye'nin sigortası ise TARSİM de çiftçimizin sigortası ve güvencesidir. Tarım sigortası yaptıran çiftçiler, sigorta primlerinin her yıl belirlenen oranlarda devlet tarafından desteklenmesi ve az bir katkıyla ürünlerini sigorta yaptırma alışkanlığını kazanarak zararlarını gideriyorlar. Böylelikle ihtiyaç duydukları ekonomik ve sosyal güvenceye kavuşuyorlar. Dolayısıyla çiftçilerimizin doğal riskler karşısında mağduriyet yaşamamaları için tarım sigortasını vakit kaybetmeden yaptırmaları önem taşımaktadır. Bu bakımdan tüm çiftçilerimizi tarım sigortası yaptırmaya çağırıyorum."