Tarım yatırımı yapan yabancı şirketlere kolaylık

Bakan Eker, Türkiye tarımına yapılacak tüm yabancı yatırımları destekleyeceklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarımsal yatırım için çok cazip bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye tarımına yapılacak tüm yabancı yatırımları destekleyeceklerini bildirdi. 
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ünilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş. Firması'nın ülke temsilcilerinin katıldığı toplantının onur konuğu oldu. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre Ünilever Türkiye Temsilciliği tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen yemekte bir konuşma yapan Bakan Eker, Türkiye ekonomisi ve tarımıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye tarımına yapılacak tüm yabancı yatırımları destekleyeceklerini belirten Bakan Eker, tarımsal yatırım fırsatları için Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunun altını çizdi. 
 
Tarım son 8 yılın 7'sinde büyüdü
Uyguladıkları politikalar ile Türkiye tarımının son 8 yılın 7'sinde büyüdüğüne dikkati çeken Bakan Eker, "Türkiye tarımsal büyüklük bakımından Avrupa'da birinci, dünyada ise 11'inci sıraya yükseldi. 186 ülkeye bin 536 çeşit tarımsal ürün ihraç eden Türkiye'nin tarımsal ihracatı da son 9 yılda yüzde 277 oranında artış gösterdi" dedi. 
 
Tarıma yatırım yapmak isteyen yabancı şirketlere kolaylık
Türkiye tarımına yatırım yapmak isteyen küresel şirketlere gerekli kolaylığı göstereceklerini anlatan Bakan Eker, şöyle konuştu: 
"Türkiye ekonomisi dünyanın en büyük ve en hızlı gelişen ekonomilerinden biri durumunda. Türkiye'nin ihracatı her geçen gün artıyor. İhracatımız 2002 yılında 36 milyar dolar iken, 2011 yılında 135 milyara dolara çıkmıştır. Türkiye yabancı yatırımlar için en cazip ülkelerden biridir. Genç bir nüfusa sahip olmamız nedeniyle hareketli bir iç pazara sahibiz. Avrupa'da bir şirket 13 günde kurulurken, Türkiye'de 6 günde kuruluyor. Ülkemizde yatırım yapmak isteyen küresel şirketlere gerekli kolaylığı sağlayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın." 
Türkiye'de tarım ve gıdaya yapılan yabancı yatırımların arttığına dikkati çeken Bakan Eker, 2002 yılında 14 milyon dolar olan yabancı yatırım miktarının 2012 yılının ilk 6 ayında 2 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Bakan Eker, AB'ye uyum kapsamında yayınladıkları 105 yönetmelik ile Türkiye'nin her yerindeki tüketicilerin AB standartlarında tarladan sofraya güvenilir gıda tüketmesini sağladıklarını ifade etti. 
Bu konularda ilginizi çekebilir