Tariş: Bu sene fiyatlar yükselecek
Tariş Üzüm Birliği Denetim Kurulu Üyesi Alakent, Türkiye'nin üzüm rekoltesinin yaklaşık 270 bin tona düşmesi nedeniyle fiyatların yükselmesinin beklendiğini söyledi
MOSKOVA - Tariş Üzüm Birliği Denetim Kurulu Üyesi İbrahim Alakent, bu sene gerçekleşen kötü hava koşulları sebebiyle geçen sene 340 bin ton olan Türkiye'nin üzüm rekoltesinin bu sene yaklaşık 270 bin tona düşmesinin ve fiyatların yükselmesinin beklendiğini söyledi.
Moskova'da gerçekleştirilen "World Food 2009" gıda fuarında Türk Gıda firmaları İstanbul İhracatçı Birliklerinin (İİB) öncülüğünde ürünlerini yabancı alıcılara tanıttı.
Fuarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tariş Üzüm Birliği Denetim Kurulu Üyesi İbrahim Alakent, bu sene gerçekleşen kötü hava koşulları nedeniyle Türkiye'de üzüm bağlarının zarar gördüğünü bildirdi.
Alakent, geçen sene 340 bin ton olan Türkiye'nin üzüm rekoltesinin bu sene yaklaşık 270 bin tona düşmesinin ve ürün bulunamayacağı için de fiyatların yükselmesinin beklendiğini belirterek, "Firmalar daha önce sattıkları fiyata şimdi ürün alamıyor" dedi.
Üzümün hasat zamanının bitmeye yaklaştığına dikkati çeken Alakent, Üreticilerin ürünlerini daha iyi fiyatlara satabilmek için kurutup beklettiğini dile getirdi.
Alakent, toplam üzüm üretiminin yüzde 90'ının kurutulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin üzüm ihracatının 200 bin ton civarında olduğunu, iç piyasada ise 25-30 bin ton üzümün tüketildiğini bildirdi.
İbrahim Alakent şunları kaydetti:
"Rekoltenin yüksek olduğu zamanlar ucuz fiyata ürün satılıyor. Böyle yıllarda devletin bunu engellemesi lazım. Fazla olan dönemde saklanıp, az olan dönemde müşteriye 'yok' denmemesi lazım. Devletin fazla ürünü korumak için bir kurum görevlendirmesi gerekiyor. Biz özel depolama için talepte bulunduk. Bize izin vermediler. 'Uygun şartları taşımıyor' dediler. Yabancı ülkelerde bizim gibi kurumlara destekler artıyor. Ama burada kapatılmak isteniyor. Daha önceden birliklere kredi veriliyordu. Ancak birlikler onları ödeyemez duruma geldiler. Hesaplarımıza baktığımızda anaparayı ödeme gücümüz var. Ama faizler katlanmış durumda. Bu birlikler istihdam sağlıyor, katma değer sağlıyor. Kalite açısından ilk 3'ün içerisindeyiz. Hem istihdam sağlıyorsun, hem ihracat yaparak döviz getiriyorsun, hem de bize destek vermiyorlar. Bu tür kuruluşlar gelişmiş ülkelerde devlet desteğiyle kuruluyor."
En büyük ihracat pazarlarının İngiltere olduğunu ifade eden Alakent, yaklaşık 50 bin ton üzüm ihraç ettiklerini ve yabancıların üzümü, kek, ekmek yapımında ve etlerini pişirirken kullandıklarını kaydetti.