TARİŞ Pamuk Birliği sıkıntıları aşmaya çalışıyor

YKB Azbazdar, finans kuruluşlarıyla görüşmelerde son aşamaya geldiklerini bayrama kadar müjdeli bir haber vermeyi umduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - Ödeme güçlüğü içinde bulunan TARİŞ Pamuk Birliği'nde yeni Yönetim Kurulu Başkanı Beliğ Azbazdar, finans kuruluşlarıyla görüşmelerde son aşamaya geldiklerini bayrama kadar müjdeli bir haber vermeyi umduklarını belirtti.

Azbazdar, 100 bin ton pamuk almayı planladıklarını söyledi.

TARİŞ Pamuk Birliği'nde 19 Ağustos 2009'da yapılan olağanüstü genel kurulda göreve gelen yeni yönetim kurulu, genel müdürlükte bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda birliğin düştüğü ödeme sıkıntısının aşılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Beliğ Azbazdar, mali sıkıntı içindeki birliğin bu durumdan kurtulmak için sahip olduğu varlıkların bir bölümünü elden çıkaracağını, küçülmeye gideceğini söyledi.

Yapacakları çalışmanın, ülkedeki bir çok birliğe örnek olacağını savunan Azbazdar, şu anda en çok yeni pamuk alım sezonuna hazırlık çalışmalarıyla uğraştıklarını dile getirdi.

Tasarruf çalışmaları kapsamında Ankara Müdürlüğü'nün faaliyetine son verdiklerini, yönetim ve denetim kurulu üyelerine verilen huzur haklarının bloke edildiğini, yönetim kadrolarına verilen kredi kartlarının iptal edildiğini, temsil harcamalarına kısıtlama getirildiğini, harcırah uygulamasının kaldırıldığını belirten Azbazdar, Bostanlı'da bulunan 6 lojmanın yarın düzenlenecek ihaleyle satılacağını, eşyaların da Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağışlanacağını bildirdi.

Tarişspor Gençlik ve Spor Kulübü'nün satılması, devredilmesi veya tasfiyesine karar verildiğini, genel müdürlük, pamuk yağı kombinası, iplik fabrikası ve pamuk depolama tesisinde devam eden kısa çalışma uygulamasının 6 ay daha uzatıldığını dile getiren Azbazdar, fabrika kapatma gibi bir düşüncelerinin olmadığını dile getirdi.

Rehin sistemli kredi

Birliğin mevcut durumuyla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müsteşarıyla görüştüklerini, hükümetin de bu konuda birliğin yanında bulunduğunu öğrendiklerini dile getiren Azbazdar, borçların ödenmesi konusunda finans kuruluşlarıyla görüşmelerde son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) Marmarabirlik ve TARİŞ İncir Birliği'nde uyguladığı rehin sistemiyle kredi alınmasının söz konusu olduğunu dile getiren Azbazdar, 40-50 milyon lira kredi talep ettiklerini, bu paranın tamamen yeni sezonda ürün alımı için kullanılacağını ifade etti.

Azbazdar, yeni sezonda Ege'de 200 bin tonluk rekolte beklendiğini, birlik olarak bunun yarısını alabilecek güçte olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Çiftçimiz müsterih olsun. Bu yıl 100 bin ton pamuk almayı planlıyoruz. Belirlenecek avans fiyatın üzerinden peşin ödeme yapılacak. Geçen yıllardan bazı ortaklara bulunan 10 milyon liralık borcun ödenmesi için kaynak arayışı içindeyiz. Bu çalışmanın da sonuna yaklaştık. Artık işlerin düzelmesi noktasındayız. Herhangi bir aksilik olmazsa bayrama kadar müjdeli haberlerimiz olabilecektir."

Azbazdar geçmiş yönetimin gayrimenkulleri değerlendirmek, biyodizel üretimi yapmak ve Romanya'da pamukyağı tesisi kurmak için kurduğu ancak halen faal olmayan şirketlerin de tasfiye edilmesine karar verildiğini anlatarak, "TARİŞ'in görevi, Türk çiftçisini kurtarmaktır" dedi.

TARİŞ'in genel kurulda gayrimenkul satışıyla ilgili karar aldığını, asgari fiyatlar belirlediğini hatırlatan Azbazdar, bu fiyatların psikolojik baskı sonucu belirlendiğini, hiçbir malı, değerinin altında fiyatla satmayacaklarını söyledi.

Azbazdar, DFİF borçları konusunda hükümetin hazırladığı yeni yasa kapsamında çalışmalar yapılacağını, İslami Ticari Finansman Kuruluşu imkanlarından yararlanma konusunun ise uygun koşullar sağlandığında incelenebileceğini bildirdi.

Azbazdar, pamuk, üzüm, incir ve zeytin birliklerinin ayrı olmasına rağmen kamuoyunda tek birlik olarak algılandığını, bu nedenle birlik başkanlarının bir araya gelerek sorunların bünye içinde çözümü ve kamuoyuna tek ses verme konusunda anlaştığını ifade etti.