Tasiş ürünlerini esnaf da satabilecek

Tasfiyelik hale gelen eşyalar ile ülkeye kaçak yollardan sokulan eşyalar, yurdun çeşitli yerlerinde esnaf tarafından mağazalarda satılabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ), devlet malı haline gelen müsaderesi kesinleşen ürünleri, kendi perakende satış mağazalarının dışında belirli bir komisyon karşılığında yurdun çeşitli yerlerindeki esnafa da sattıracak.

Ankara, İstanbul ve Edirne dışında perakende satış mağazası bulunmayan TASİŞ, uygulama ile vatandaşların TASİŞ ürünlerine daha kolay ulaşmasını amaçlıyor.

Gümrük ve kaçakçılık mevzuatına göre tasfiyelik hale gelen eşyanın tasfiyesini yapan TASİŞ, satış sürecinin hızlandırılması için yeni projeler hazırlıyor.

Bu çerçevede, gümrüklere terk edilen veya yasal bekleme süresini doldurması nedeniyle tasfiyelik hale gelen eşyalar ile ülkeye kaçak yollardan sokulan eşyalar, yurdun çeşitli yerlerinde esnaf tarafından mağazalarda satılabilecek.

Esnaf, yapılacak anlaşma uyarınca, eşyanın satışından belirlenen oranlarda komisyon alacak.

TASİŞ yetkilileri, konsinye satış sistemine geçmek için çalışma başlattıklarını belirterek, satılacak eşyaların anlaşma yapılan esnafa bir belge ve tutanakla teslim edileceğini bildirdi.

Sistemin işleyişi

Esnafın TASİŞ ürünlerinin satışını yaptıkça hasılattan kendisine düşen komisyonu alacağını, artan parayı da TASİŞ'e vereceğini ifade eden yetkililer, bu projeyle mağaza işletmeciliğinden kaynaklanan maliyetlerin de düşeceğini kaydettiler.

Konsinye satış sistemi sayesinde TASİŞ ürünlerinin daha geniş kesimlere ulaşabileceğini kaydeden yetkililer, şu bilgileri verdi:

"Tekstil, elektronik, hediyelik ve mutfak eşyaları gibi ürünler, Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki esnafa anlaşma karşılığında verilecek. İşletmesi olan kişilerin depolarından ve satış imkanlarından, onlara vereceğimiz belli bir komisyon karşılığında faydalanmış olacağız. Böylece bizim satış maliyetlerimiz düşecek ve karlılığımız artacak. İnsanlar bizim mağazalarımıza gelmek zorunda kalmayacaklar. Kızılay'da, Ulus'ta bir mağazaya girdikleri zaman orada TASİŞ'in ürünlerini görecekler."

E-satış

TASİŞ yetkilileri, tasfiye sürecinin hızlandırılması amacıyla, bir başka proje kapsamında eşya satışları ve ihalelerin internet ortamından yapılacağını belirttiler.

Bilgisayar otomasyon sistemine geçmek için yazılım ihalesinin yapıldığını ifade eden yetkililer, binlerce kalem ürünün tasis.gov.tr adresinde fiyatı ile birlikte görülebileceğini, buradan kredi kartı numarası sayesinde temin edilebileceğini, ayrıca ilgilenen vatandaşların internet ortamında düzenlenecek ihaleye de katılabileceğini kaydettiler.

Yetkililer, internet ortamından satış işlemine 4-5 ay içinde geçeceklerini bildirdiler.