TAV'dan 100 milyon yolcu hedefi

Geçen sene tüm hava limanlarından yurt dışındakiler dahil 96 milyon yolcu taşıyan TAV Havalimanları, bu sene 100 milyon yolcu taşımayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, işlettikleri havalimanlarından geçen sene yurt dışındakiler dahil 96 milyon yolcunun yararlandığını belirterek, "Bu sene yolcu sayımızın 100 milyonu geçeceğini görüyoruz" dedi. 

Şener, Bursa'da, Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneğince düzenlenen "14'üncü Sinerji Toplantısı" öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2015 yılı gelirleri ve yolcu sayılarında artışların devam ettiğini söyledi. 

En önemli havalimanı işletmelerinin İstanbul'da olduğunu hatırlatan Şener, şöyle konuştu: 

"Geçen sene tüm hava limanlarımızda yurt dışındakiler dahil 96 milyon yolcu taşıdık. Bu sene yolcu sayımızın 100 milyonu geçeceğini görüyoruz. 2010 yılında bir hedef koymuştuk ve '2020 yılında 100 milyon yolcuyu buluruz' demiştik. 2016'ya gelmeden 100 milyon yolcuyu bulacağız. Bu tabii ki Türkiye'deki büyümeye paralel bir gelişme çünkü havalimanlarındaki yolcu sayıları ile ülkelerin ekonomileri aralarında bağlantı var. Ekonomideki büyümeye göre yolcu sayısı ciddi oranda artıyor. Türk Hava Yollarının (THY) çok ciddi bir büyümesi var. Tabii ki bunu da göz önünde bulundurmak gerekir." 

Bu yıla ilişkin hedeflerini tutturduklarını vurgulayan Şener, ciroda geçen seneye kıyasla yüzde 10-12 artış beklediklerini anlattı. 

Dünyanın tüm bölgelerinin TAV Havalimanları'nın pazarı olduğuna işaret eden Şener, "ABD'de, Teksas'ta Houston havalimanının duty free işletmesini aldıysak, demek ki dünyanın her tarafına gidebilecek güçteyiz. Filipinler'de havalimanı ihalesine yeterlilik aldık. Burada yine 5 havalimanı ihalesine katılıyoruz. Güneydoğu Asya bizim için çok önemli. Asya Pasifik'te çok ciddi büyüme olacak. Kendimizi buna göre konumlandırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

"70 havalimanında ayak izimiz var" 

Şener, TAV Havalimanları olarak hedef ve stratejilerini sürekli yenilediklerine dikkati çekti. 

Servis şirketlerini çok ciddi büyümeye açtıklarına değinen Şener, şöyle devam etti: 

"Daha evvel servis şirketlerimiz, duty free, yiyecek içecek, yer hizmetleri, bilgi teknolojileri şirketlerimiz var, bütün bunlar sadece bizim havalimanlarında hizmet veriyordu. Şimdi artık dünyada bizim işletmediğimiz havalimanlarında da hizmet veriyorlar. Mesela dünyada 14 havalimanı işletiyoruz. İnşaat şirketlerimiz de var, sadece havalimanları yapıyor. Bütün bunlara baktığımızda, şu anda 70 havalimanında hizmet veriyoruz. Yani 70 havalimanında servis şirketlerimizle çalışıyoruz. Duty free şirketimiz ABD'de George Bush Houston Havalimanı'nın duty free işletmesini yapıyor. Yine bizim dışımızda olan Muscat'ta Salalah Havalimanı'nı işletiyor. Bilgi teknolojileri şirketimiz, Suudi Arabistan'da bizim dışımızda iki havalimanı işletiyor. Onun dışında Asya'da bir havalimanı işletiyor. Bütün bunlara baktığınız da 70 havalimanında ayak izimiz var. Kenya'daki havalimanının VIP salonlarını bizim işletme hizmetleri şirketimiz işletecek. Çeşitliliğe çok önem veriyoruz. Devamlı akıllı büyüme peşindeyiz." 

Sani Şener, yurt dışında bazı ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmelerden işletmelerinin de etkilendiği bilgisini verdi. Tunus'ta terör eylemlerinden sonra yolcu sayısının büyük ölçüde azaldığını anlatan Şener, "Antalya Havalimanında sadece yer hizmetleri yapıyoruz. Antalya'daki yer hizmetlerinde Ruslar az gelmeye başladı. Rus uçaklarına servis veremiyoruz. Medine Havalimanını işletiyoruz. Burada yolcu sayısı çok ciddi bir şekilde arttı. İstanbul, Gürcistan gayet iyi gidiyor. Gelecek yıl Tunus'un düzeleceğine inanıyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'de havayolunu kullanma oranının eskiye göre daha fazla olduğunu, uçuş kültürünün vatandaşlarda hızlı bir şekilde yerleştiğini ifade eden Şener, 2000 yılında 33 milyon kişi olan yolcu sayısının 160-170 milyona çıktığını sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir