TAYSAD, kuruluşunun 30. yılını kutladı

Bakan Tüzmen, sektörün, sahip olduğu donanımla, bilgi birikimiyle yarınlarını çok rahatlıkla göreceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), kuruluşunun 30. yılını kutladı. Gecede konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, otomotiv sektörün önemli bir bilgi birikimine sahip olduğunu belirtti.

Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen gecede konuşan Bakan Tüzmen, Türkiye'de pek çok iniş ve çıkışlar yaşadıklarını belirterek, "Bu sektör, sahip olduğu donanımla, bilgi birikimiyle yarınlarını çok rahatlıkla görecektir" dedi.

Türk otomotiv sektörünün bugün kendisini dünyaya kanıtladığını ifade eden Tüzmen, sektörün önemli bir bilgi birikimine sahip olduğunu anlattı. Tüzmen, otomotiv sektöründe dış talepteki azalma nedeniyle iç talebe önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu konuda birtakım tedbirler üzerinde değerli bakan arkadaşlarımla çalışıyoruz. Bu ölçek bu kadar kolay yakalanmadı. Vergi dilimlerinde ufak oynamalar üzerinde duruyoruz. Siz kendinize güvenin. Sizlerin bugün geldiği nokta çok önemli. Buralara kolay gelinmedi, çok bedeller ödendi. Bütün bakanlarımızla yanınızda olacağız. Elimizden gelen ne varsa yapacağımızdan kuşkunuz olmasın."

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise sağlanan siyasal istikrar, makro ekonomik kazanımlar ve Türk özel sektörünün dinamizmiyle Türkiye'nin bu mali krizi en az hasarla atlatacağını söyledi.

Otomotiv sektörünün kesinlikle ihmal edilmemesi gereken gözbebeği bir sektör olduğunu dile getiren Çağlayan, sektörle ilgili çalışmalarının sürdüğünü, kendi mali güçleri çerçevesinde sektöre destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu

TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu da TAYSAD'ın bugün kendi organize sanayi bölgesi olan, 260 üyeli, 10 milyar dolar iş hacimli, referans kabul edilen örnek bir dernek olduğunu söyledi.

Yönetime geldikleri 2006'dan bu yana otomotiv sanayinin yüzde 50 büyüdüğünü, çok başarılı ve güzel günler geçirdiklerini anlatan Burhanoğlu, "Gönül isterdi ki bunları kutlayalım. Ancak, bu önemli ve güzel günde ister istemez kriz konuşacağız, tasarruftan bahsedeceğiz. Bu arada ilk tasarrufu hanımlarda başlattık, geceyi eşsiz düzenledik" dedi.

Sektör olarak kesinlikle panik yapmadıklarını, ancak krizden en hızlı etkilenen ve buna da en hızlı tepki veren sektör olduklarını belirten Burhanoğlu, "Ancak, birbirimize destek olmazsak kesinlikle bu krizi aşamayız. Otomotiv sanayimiz krize ciddi bir yatırım yükü ve kredi borcuyla yakalandı. Üretim rakamları düşerken finansman sıkıntısı yaşanıp, maliyetler de artarsa yaşamak mümkün olmaz" diye konuştu.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Turgay Durak ise geçen 30 yılda sektörü temsil eden OSD ve TAYSAD'ın birçok alanda örnek işbirliği oluşturan başarılı ortak çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Otomotiv sanayi olarak motorlu taşıt üretimlerini 2012 yılında 2 milyon adede çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Durak, şunları kaydetti:

"Yaşamakta olduğumuz son olumsuz gelişmelere rağmen birkaç yıl gecikmeli de olsa bu hedefe ulaşmada kararlıyız. 1-2 yıl gecikmeyle de olsa yılda 2 milyon üretime ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu hedefe ulaşmamızda tedarikçi firmalarımızın yatırımları ile geliştirerek sürdüreceğimiz stratejik işbirliğimiz büyük rol oynayacaktır."

Konuşmaların ardından TAYSAD eski başkanlarına onur ödülü, TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Çiftçi'ye de hizmet ödülü verildi.

TAYSAD eski başkanlarından Hüseyin Bayraktar, ödülünü alırken, ABD'de bir otomotiv devine devletin yaptığı yardımı hatırlatarak, hükümet yetkililerinden otomotiv sektörüne destek istedi.

TAYSAD'ın 30. yılını kutladığı geceye, bakanlar Tüzmen ve Çağlayan'ın yanısıra Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ve sektör temsilcileri katıldı.