TCMB Başkanı: Gerekirse ilave sıkılaştırma yaparız

TCMB Başkanı Çetinkaya, para politikası kararlarının "fiyat istikrarı" odaklı şekillenmeye devam edeceğini belirterek, gerekli görülen durumda ilave sıkılaştırma yapılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, banka genel kurulunda yaptığı konuşmada, 2018’in ilk çeyreğinde, öncü göstergelerin, iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğini gösterdiğini vurguladı. Enflasyon ve fiyat istikrarına yakından takip etiklerini belirten Çetinkaya, ilave sıkılaştırmaya gidilebileceği mesajı verdi.

Murat Çetinkaya, dış talep artışının sürdüğünü, turizm ve istihdam artışlarının olumlu etki edeceğini vurguladı.

Çetinkaya gelecek dönemde büyümeye özel tüketim ve yatırım kanalından da olumlu katkı geleceğini vurgulayarak, Kredi Garanti Fonu’nun imalat sanayine yönlendirilmesiyle dış talebin yanı sıra turizm odaklı sektörlerin de yatırımlarını artıracağını kaydetti. Çetinkaya ayrıca istihdam artışının da özel tüketime katkı vereceğini vurguladı.

Enflasyondaki gelişmeler

2017 enflasyonuna; döviz kuru, ithalat fiyatları ve gıda grubu fiyatlarının 5 puanlık katkı verdiğini belirten Murat Çetinkaya, mevcut dönemde çekirdek enflasyonda da iyileşmenin henüz sınırlı olduğunu belirtti.

Döviz kuru artışlarının ithalat fiyatları kanalında ayrıca etkisi olduğuna işaret eden Çetinkaya, “Son dönemdeki gelişmeleri bu bağlamda fiyatlama davranış ve beklentiler nedeniyle yakından takip ediyoruz” dedi.

“İlave sıkılaştırmaya gidebiliriz”

Çetinkaya enflasyon ve fiyat istikrarına yönelik gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlattığı konuşmasında, “Merkez Bankası tüm araçları kullanmaya devam edecektir. İlave sıkılaştırma yapılabilecektir” diye konuştu.

Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada enflasyonla mücadelede bütüncül yaklaşım vurgusunu tekrarladığını belirten Çetinkaya; kur riski yönetimi, Gıda Komitesi, maliye ve para politikası eş güdümü çalışmalarını yapısal alandaki gereklilikler olarak sıraladı.

Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde verimlilik, yurt içi katma değer, rekabet ve fiyatlama davranışları üzerine daha fazla eğileceğini belirten Murat Çetinkaya, bankanın araştırma kapasitesini artıracaklarını vurguladı.

Cari açığı ihracat ve turizm sınırladı

Cari işlemler açığının 2017 ikinci döneminden itibaren, makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışla bozulma emareleri gösterdiğini söyleyen Çetinkaya, bunu turizm ve ihracatın sınırladığını anlattı. Murat Çetinkaya cari açığın finansmanında portföy yatırımlarının payı arttığını söyledi.

Merkez Bankası Genel Kurulunda Banka Meclisi Üyesi Necdet Şensoy yerine 3 yıllığına Derya Yüce seçilirken, görev süresi biten Nurullah Genç de yeniden bu göreve seçildi. Denetleme Kurulunda ise görev süresi dolan Mehmet Ziya Götkal yerine, Mehmet Murat Özdil seçildiler.

Merkez'den Hazine'ye iki katı ödemeMerkez'den Hazine'ye iki katı ödeme

Dolar, TCMB sonrası 4,11'in altına indiDolar, TCMB sonrası 4,11'in altına indi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir